Makaron z sosem pieczarkowym, szpinakiem i orzechami ziemnymi

Wydruk przepisu
Makaron z sosem pieczarkowym, szpinakiem i orzechami ziemnymi
Porcje
porcje
Składniki
tofu a'la mielone
Porcje
porcje
Składniki
tofu a'la mielone
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotować al dente według przepisu podanego na opakowaniu.
  2. W pierwszej kolejności zamarynować tofu, aby przeszło nam smakiem przypraw. Do małej miseczki dodać wszystkie przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Tofu bardzo drobno rozdrobnić palcami i zalać przygotowaną marynatą. Odstawić do lodówki.
  3. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, seler i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach a pieczarki pokroić w plasterki.
  4. W pierwszej kolejności do garnka wrzucamy cebulę, czosnek i wlewamy minimalną ilość oleju. Podsmażamy te składniki na złoto.
  5. Następnie dorzucamy do cebuli pietruszkę oraz seler, dodajemy około 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  6. Gdy pietruszka i seler będą mięciutkie to blendujemy wszystko na gładki, jednolity sos.
  7. Do sosu przekładamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, ponownie przykrywamy i dusimy je do miękkości.
  8. Międzyczasie czas na tofu. Tofu wraz z marynatą przekładamy na patelnię i jednolicie podsmażamy.
  9. Do gotowego sosu przerzucamy makaron, tofu, pieczarki oraz świeży szpinak i mieszamy.
Pozostałe informacje

Przed podaniem całość posypałam świeżo uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Orzechy ziemnie wrzucamy na suchą patelnie i prażymy przez kilka minut. Uważajcie, żeby się Wam nie przypaliły. Najlepiej co chwilkę delikatnie podrzucać je na patelni.

Udostępnij ten przepis

1 Komentarz

Dodaj komentarz