Pieczona brukselka z orzechami i miętą z dressingiem tahini


Składniki:

2 porcje
około 300 g świeżej brukselki
garść orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej mięty
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziarnistego czerwonego pieprzu
szczypta soli

dressing:
1 łyżka tahini
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Brukselki dokładnie umyć, obrać z pierwszych listów i odciąć ogonki.
2. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
3. Następnie tak przygotowane brukselki ułożyć w formie, rozrzucić czosnek oraz posypać równomiernie przyprawami i miętą. Na koniec polać oliwą z oliwek i całość wymieszać.
4. Piekarnik nastawić na 180 stopni C, brukselki piec przez około 50 minut. 
5. 5 minut przed końcem dorzucić orzechy włoskie.
dressing:
6. Do kubeczka dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Polać po upieczonej brukselce.
Tak przygotowaną brukselkę podałam ze świeżym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i awokado.

Smacznego!

Dodaj komentarz