Francuskie pierożki z farszem ruskim

Składniki:
7 większych pierożków
1 paczka ciasta francuskiego (275g)
farsz:
2 kostki tofu naturalnego
3 główki młodej cebulki dymki + szczypior
2 białe cebule
natka pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta rozmarynu
pieprz
sól
Przygotowanie:
1. Dymki i białą cebule drobno pokroić i zeszklić na złoto na oliwie z oliwek. 
2. Tofu zetrzeć na średnich oczkach (przez to tofu będzie bardziej puszyste).
3. Do tofu dodać złotą cebule, zieleninę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
4. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki (nigdy nie sugeruję się opisem na opakowaniu, żeby wyciągnąć go 10 minut wcześniej. Wtedy ciasto francuskie bardzo szybko zaczyna się sklejać i trudno jest mi go odpowiednio uformować).
5. Rozwinięte ciasto pokroić na równe kwadraty. Rozłożyć farsz (pierożki wypełniam ciastem na maksa, aby nie było pustej przestrzeni). 
6. Kwadraciki skleić mocno palcami albo możecie też pomóc sobie widelcem.
7. Ułożyć na papierze pergaminowym i piec w piekarniku w 180 stopniach C (z termoobiegiem) przez 20 minut. 
Smacznego!

Dodaj komentarz