Pasztet warzywny z czerwonej soczewicy

Pamiętacie pasztet grzybowy z czerwonej soczewicy oraz bezjajeczny jajeczny pasztet,  które gościły na moim wielkanocnym stole? A pasztet z ciecierzycy i żurawiną, który robiłam na poprzednie święta Bożego Narodzenia? Na święta u nas zawsze musi być pasztet. To nieodłączne danie na naszym  świątecznym stole. Możecie je podawać solo z zimną płytą albo przygotować jakiś świetny sos na ciepło. 

Jeśli tamte przepisy przypadły Wam do gustu, to na pewno ta nowa propozycja wpisze się w Wasze kubki smakowe. Pasztet warzywny należy do jednych z najprostszych dań. Jest bardzo wilgotny i delikatny w smaku. Nadaje się także do rozsmarowania na pajdzie świeżo upieczonego chleba. Świetnie się go kroi i jedno jest pewne - zawsze wyjdzie! Ja wykorzystałam tutaj warzywa korzenne.  Jedynymi przyprawami, które użyłam były sól oraz pieprz w małej ilości. Nie chciałam zabić słodkiego smaku marchewki, podpieczonej cebuli oraz łagodnie słodkiej o lekko orzechowym smaku pietruszki. 



Składniki:
foremka 12x30 cm

500 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
pieprz

Przygotowanie:

1. Soczewice przepłukać na sicie, zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut (soczewica musi wchłonąć całą wodę). Pod koniec posolić i odstawić do wystudzenia.
2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Czerwoną cebulę obrać, drobno pokroić i mocno podsmażyć. 
3. Czosnek obrać, pokroić z cieniutkie plasterki i smażyć razem z cebulą (czosnek podsmażyć na złoty kolor).
4. Marchewki i pietruszkę obrać, zetrzeć na większych oczkach. Dodać do cebuli i czosnku. Dolać około 1/4 szklanki wody i smażyć przez około 10 minut. Pod koniec posolić i dodać pieprz.
5. Zimną soczewicę zblendować ma gładką masę, dorzucić warzywa i wymieszać.
6. Pasztet przełożyć do foremki i piec przez 40 minut w 200 stopniach C. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram