Jabłecznik orkiszowy

Macie ochotę na coś słodkiego? Nie lubicie spędzać w kuchni godzin na pieczeniu? Ten przepis spełni Wasze oczekiwania. Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Według tradycyjnego przepisu, w pierwszej kolejności jabłka należy smażyć z cynamonem i później dopiero zapiekać. W tym przepisie pieczemy świeże jabłka oprószone cynamonem i syropem z agawy. To może skrócić czas przygotowania nawet o połowę. Polskie jabłka są teraz w bajecznie niskich cenach, warto porobić zapasy. 

Przedstawiam Wam ten ekspresowy przepis na jabłecznik na orkiszowym spodzie. Czyli tak jak lubię najbardziej: pysznie, zdrowo, szybko i tanio.

Wegański Jabłecznik na orkiszowym spodzie


Składniki:
średnica 25 cm

ciasto
2 szklanki mąki razowej orkiszowej
2 łyżki melasy z karobu
1/4 szklanki oleju (ja dałam olej z pestek winogron)
1/3 szklanki mleka ryżowego

jabłka
1 kg jabłek
3 łyżki masła orzechowego
4 łyżki cynamonu
2 łyżki kardamonu
4 łyżki syropu z agawy albo ksylitolu

Przygotowanie

1. Mąkę orkiszową przesiać do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić jednolite ciasto.
2. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut.
3. Jabłka dokładnie wyszorować szczoteczką i wydrylować (ja nie obierałam ze skórki). Pokroić je na cieniutkie plasterki o grubości mniej więcej 4-5 mm.
4. Do masła orzechowego dodać syrop z agawy i wymieszać.
5. Przyprawy oraz masło orzechowe z syropem klonowym dodać do przygotowanych wcześniej jabłek, wymieszać i odstawić na 30 minut.
6. Formę do tarty posmarować minimalną ilością oleju i rozłożyć równomiernie ciasto. Widelcem delikatnie ponakłuwać całą powierzchnie ciasta.
7. Piekarnik nastawić na 200 stopni C i ciasto podpiec przez 15 minut.
8. Na podpieczone ciasto rozłożyć jabłka. Ciasto przykryć folią aluminiową, piec przez 30 minut w 180 stopniach C.
9. Po upływie tego czasu zdjąć folię i ciasto piec przez kolejne 30 minut w 180 stopniach C.

Wegański Jabłecznik na orkiszowym spodzie
Wegański Jabłecznik na orkiszowym spodzie
Wegański Jabłecznik na orkiszowym spodzie

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram