Zupa krem z pieczonym kalafiorem

Jesień to czas, kiedy zaczynamy jeść coraz więcej dań na ciepło, dań rozgrzewających oraz bardziej sycących. Soczewica podczas jesieni i zimy wraca do łask! I bardzo dobrze. Strąki to nieodłączny element odpowiednio zbilasowanej diety roślinnej. Każda osoba będąca na diecie wegańskiej powinna codziennie włączać je do swojej diety. Mówimy tutaj o wszystkich odmianach soczewicy, ciecierzycy, fasolach, grochu i bobie.
Moją dzisiejszą propozycją na zdrowy i pyszny obiad jest zupa krem z pieczonym kalafiorem. Najwięcej czasu zajmuje tutaj przygotowanie bulionu warzywnego. Bulion możecie ugotować sobie wcześniej w większych ilościach i tylko go odgrzać. Możecie także przygotować sobie domowe kostki rosołowe, zamrozić je w pojemniku na kostki lodu i trzymać w zamrażarce. Tym sposobem przygotowanie zup będzie zajmowało dużo mniej czasu.
Uwielbiam kalafior! Niestety sezon na to warzywo trwa średnio tylko trzy miesiące w roku, więc albo musicie się najeść na zapas albo zrobić sobie zapasy w zamrażarce. Jest to świetna opcja, aby cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
Składniki:
bulion warzywny:
2,5 litra wody,
2 marchewki,
2 pietruszki,
2 spore białe cebule,
4 ząbki czosnku,
4 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
szczypta soli.
krem:
300 g soczewicy czerwonej,
1 sporej wielkości kalafior,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
pęczek świeżego koperku,
pieprz i sól.
Przygotowanie:
1. Marchewki i pietruszki dokładnie umyć (ja nigdy nie obieram) i pokroić na grube kawałki.
2. Cebule obrać, pokroić w drobną kosteczke i zeszklić na oleju słonecznikowym. Jak cebulką będzie już prawie gotowa, dorzucić pokrojony w plasterki albo sprasowany obrany czosnek i go przyrumienić. Pod koniec posolić.
3. Do większego garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa korzenne, zeszkloną cebulke z czosnkiem oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem przez około godzinę.
4. Kalafior rozdzielić na małe różyczki i umyć. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym albo folią aluminiową, rozłożyć różyczki kalafiora i następnie posmarować je za pomocą pędzelka olejem. Na górę posypać małą ilością soli oraz pieprzem. Pięć w piekarniku przez 20 minut (200 stopni C).
5. Czerwoną soczewicę dokładnie przepłukać i wsypać do przygotowanego bulionu warzywnego. Gotować do miękkości (według informacji podanej na opakowaniu).
6. Do ugotowanej soczewicy dodać upieczonego kalafiora (kilka różeczek możecie zostawić i dodać na górę), wyciągnąć ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe i całość zblendować na gładki krem. 
7. Na koniec dorzucić poszarpany koperek. 
Smacznego! 

Dodaj komentarz