Pasta ze słonecznika i awokado

Uwielbiam wszelakie pasty. Mogą one posłużyć na kanapki, jako dodatek do obiadu oraz dip do przekąsek. Ich zastosowanie do dań jest wszechstronne. Przepisy na pasty bardzo często pojawiają się na moim blogu. Na ostro, na słodko i te bardziej o neutralnym smaku.

Pestki słonecznika to nieodłączny składnik w diecie wegańskiej. Są bardzo neutralne i na ich bazie jesteśmy w stanie przygotować bardzo dużo dań. W smaku mają delikatny orzechowy smak.  Pamiętacie kotlety ze słonecznika i brokułów? Bomba! Jeżeli chodzi o pasty to pasta curry z ananasem? Również na surowo pestki te mogą wzbogacić Wasze dania w ważne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Ziarna słonecznika zawierają także ważne kwasy omega-6. Ponadto należą one do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli (322mg/100g). Substancja ta odpowiada za obniżanie "złego" cholesterolu w surowicy krwi. To także skarbnica witaminy E. Witamina E nie tylko przedłuża młodość, lecz także odpowiada za płodność. I to nie wszystko. W pestkach słonecznika znajdziemy również kwas foliowy, inaczej nazywany witaminą B9. Dlaczego jest on tak ważny? Niedobory tej witaminy mogą skutkować pojawieniem się anemii. Przede wszystkim powinny na nią zwracać uwagę kobiety planujące ciążę, bowiem zapewnia ona prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.

Warto spożywać nasiona słonecznika? Zdecydowanie tak!

Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką pastę słonecznikową z awokado. Pasta jest bardzo delikatna w smaku. Zależało mi, aby nie zabić aromatu mięty innymi przeprawami a tylko podkreślić jej obecność. Zblendowane awokado dodatkowo nadaje kremistości paście. Zapraszam do zapoznania się z tym mega prostym i ekspresowo szybkim przepisem. 

Pasta ze słonecznika i awokado

Składniki:

1 szklanka słonecznika
1 średniej wielkości awokado
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
kilka listków mięty
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. Słonecznik zalać wodą i namaczać, najlepiej przez noc.
2. Na następny dzień odlać wodę z namoczonego słonecznika. Dodać pokrojone w kostkę obrane wcześniej awokado oraz przyprawy. Dokładnie zblendować.
3. Do pasty dodać świeżo poszatkowanej mięty.

Pasta ze słonecznika i awokado
Pasta ze słonecznika i awokado
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram