Kakaowe ciasta z żurawiną

Ostatnio poprosiłam mojego chłopaka, żeby kupił mi dwa banany na koktajl. Jak to on kupił ich cały kilogram. Wczoraj wieczorem przeglądając lodówkę, zauważyłam, że zostały mi jeszcze dwa. Banany były bardzo, bardzo dojrzałe i zastanawiałam, się co mogę z nich przygotować. Pierwsza myśl - ciastka! A jak ciastka to mocno kakaowe. 

W swoich przepisach nie używam nigdy cukru. Zawsze staram się go zastępować słodzikami albo składnikami, które z natury są słodkie, jak właśnie banany albo melasa karobowa. Melasa karobowa jest pozyskiwana z owoców szarańczynu strąkowego, zwanego także drzewem świętojańskim lub karobowym. Biorąc pod uwagę jej wartości mineralne, zawartość witamin oraz kwasów organicznych można powiedzieć, że jest jednym z najzdrowszych zamienników cukru. Oprócz słodkiego smaku nadaje ona także słodkim potrawom i wypiekom delikatnego karmelowego smaku. Od ponad roku na stałe zagościła w mojej kuchni.

Przechodząc do przepisu na ciastka kakaowe, powstał on pod wpływem impulsu i tego, co akurat miałam w domu. Jeśli chodzi o mąki to zazwyczaj mam mnóstwo różnych odmian, szczelnie pozamykanych w pojemnikach. Oprócz klasycznej mąki pszennej, której nie używałam, nie używam i z całą pewnością nigdy nie będę używała w mojej kuchni. Uwielbiam mąkę kokosową! Nadaje wypiekom delikatnie kokosowego smaku, przy czym nigdy nie wybija się na pierwszy plan. Sprzedawana jest w postaci bardzo drobnych wiórek, które są późnej mocno wyczuwalne podczas jedzenia. W porównaniu do innych mąk z orzechów jest bardzo tania, a przy tym równie zdrowa. I na koniec co ważne, można ją spożywać także na surowo. 

Wegańskie, fit kakaowe ciasta z bananów z żurawiną.

Składniki: 
12 dużych ciastek

4 łyżki mąki orkiszowej,
3 łyżki mąki kokosowej,
2 mocno dojrzałe banany
pół szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe niesłodzone),
3 łyżki kakao,
łyżka melasy karobowej,
łyżka masła orzechowego niesłodzonego,
50 g żurawiny

Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Banany dokładnie rozgnieść za pomocą widelca bądź blendera. Dodać do nich masło orzechowe, mało orzechowe oraz mleko roślinne. Dokładnie wymieszać. 
2. Mokre oraz suche składniki połączyć. Na koniec dorzucić żurawinę i wymieszać. 
3. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. 
4. Z masy kakaowej uformować ciasta. Ja to robiłam za pomocą dwóch łyżek. Na jednej mając masę, a drugą ją ściągać. Najlepiej układać je na papier pergaminowy, aby podczas pieczenia nic nam nie przywarło. 
5. Tak przygotowane ciastka piec przez koło 20-30 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciastek. Ja zrobiłam większe, więc trzymałam je 30 minut. 

Wegańskie, fit kakaowe ciasta z bananów z żurawiną.
Wegańskie, fit kakaowe ciasta z bananów z żurawiną.
Wegańskie, fit kakaowe ciasta z bananów z żurawiną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram