Pieczona owsianka ze śliwkami i borówkami

Za oknami zawitała już na dobre jesień. To czas, kiedy zaczynam szukać rozgrzewających śniadań, obiadów i kolacji. Uwielbiam śniadania na słodko, dlatego najczęściej stawiam na tradycyjną owsiankę gotowaną na mleku. Jednak mając rano troszkę więcej czasu, tym razem postawiłam na owsiankę zapiekaną z owocami w piekarniku. 
No cóż, owsianka nie jedno ma oblicze. 
Owsianka ma bardzo dużo zalet pod względem wartości odżywczych. Zastanawiasz się, dlaczego sportowcy bardzo często jedzą płatki owsiane na śniadanie? Otóż to bogactwo witamin i minerałów. Po pierwsze witamina B6, która odpowiada za pamięć i koncentrację. Po drugie witamina B1 przeciwdziałająca narastającemu zmęczeniu. I na koniec witamina E, której owiec zawiera spore zapasy działa ochronnie na nasze komórki ciała i spowalnia procesy starzenia się organizmu. A białko? To białko, którego podobno nie ma w roślinach. 🙂 Owies spośród wszystkich zbóż zawiera go najwięcej, bo aż 10g/100g. Nie zapominamy także o cennym błonniku. Pełne ziarno owca to w 1/3 błonnik. I to on odpowiada za prawidłową pracę jelit, zmniejsza kwasowość frakcji żołądkowej, a także daje uczucie sytości na długi czas. 
Tak pełnowartościową owsiankę obowiązkowo musiałam połączyć ze śliwkami, na które ciągle mamy sezon. A w związku z tym, że zamrażarka pęka w szwach od borówek, to postanowiłam je też przemycić w tym śniadaniu. 
Pieczona owsianka ze śliwkami i borówkami

Składniki:

10 łyżek płatków owsianych
8 śliwek
100g borówek
3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
garść jagód goji
garść orzechów nerkowca
3 łyżki syropu klonowego (w zależności od słodkości owoców)
2 łyżki oleju z pestek winogron
łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

1. Do mleka roślinnego dodać syrop klonowy, olej z pestek winogron oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszać. 
2. Śliwki wydrylować i pokroić na mniejsze fragmenty.
3. Do formy (ja użyłam w takiej do tarty) w pierwszej kolejności wsypać płatki owsiane, następnie owoce i jagody goji, nastepnie wszystko zalać przygotowanym słodkim mlekiem.
4. Na górze ułożyć pokruszone orzechy nerkowca.
5. Piec w piekarniku przez 30-40 minut, do momentu aż wszystko się nam ładnie zetnie i góra zarumieni,  w temperaturze 180 stopni C. 

Pieczona owsianka ze śliwkami i borówkami

Pieczona owsianka ze śliwkami i borówkami

Pieczona owsianka ze śliwkami i borówkami

Smacznego!

Dodaj komentarz