Lasagne z orzechami włoskimi

Lasagne to jeden z rodzaju makaronu w postaci dużych, prostokątnych plastrów. Termin odnosi się także do dania, które jest przygotowywane na bazie tego typu makaronu. 

Potrawa pochodzi z Włoch. Uwielbiam kuchnię włoską i bardzo często do niej wracam. Uwielbiam makarony, ale warto wiedzieć, które wybierać na co dzień. Pojawia się dużo opinii, że makaron tuczy. Czy tak naprawdę jest?  Co o tym decyduje? Nie będę się skupiać tutaj na makaronach jajecznych z oczywistych powodów. Do tej lasagne wybrałam makaron durum, który jest produktem typowo włoskim. To makaron z semoliny, który otrzymuje się z twardej pszenicy durum. Składnikami tego makaronu są tylko semolina i woda a inne składniki są niedopuszczalne. Ogólnie przyjmuje się i huczy dookoła, że makaron tuczy i nie powinno się go spożywać. No cóż... rzeczywiście, 200 g suchej masy makaronowej zawiera mniej więcej 700 kcal. Warto wziąć pod uwagę, że makaron ten pęcznieje do 400-500 a ta porcja jest ogromna! Wątpię, czy ktokolwiek jest w stanie tyle zjeść na raz. :) Tak więc nie tuczy makaron a dodatki, czyli na przykład ciężkie sosy. Makaron al dente zaspokaja głód, a nie tłumi go tylko na chwilę! A na tym nam zależy. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, makaron durum jest bogaty w węglowodany (70%). Resztę stanowi białko, tłuszcze i witaminy (B1, B6, PP). Warto jeszcze zaznaczyć, że udowodniono już, że ten makaron pszeniczny wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi oraz pomaga obniżyć IG, czyli indeks glikemiczny.

Wiecie, że statystycznie Włosi zjadają aż 28 kilogramów rocznie? Dużo go jedzą, a jakoś statystyka otyłości nie jest tam wysoka. 

Mamy lato! Mamy sezon na warzywa i owoce! Czerpmy z niego jak najwięcej... jak najwięcej pomidorów. Więcej pomidorów! :) 

Wegańska lasagne z orzechami


Składniki:
4-5 porcji

9 plastrów makaronu lasagne z pszenicy durum
800g zblendowanych pomidorów koktajlowych
300 g tofu
70 g orzechów włoskich (3 - 4 garście) 
2 cebule
5 łyżek oliwy (ja dałam od razu z dodatkiem czosnku)
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
szczypta soli czarnej 
szczypta pieprzu
świeża pietruszka
ewentualnie dodatkowa sól

Przygotowanie:

1. Tofu odsączyć z wody, rozdrobnić na małe fragmenty palcami, dodać oliwę, płatki drożdżowe nieaktywne i czarną sól. Dokładnie wymieszać i odłożyć, aby tofu wchłonęło przyprawy. 
2. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do zblendowanych pomidorów koktajlowych. Sos pomidorowy doprawić: dodać sól, pieprz i dużo pietruszki. 
3. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć warstwę surowego makaronu. Na wierzch rozprowadzić sos pomidorowy, tofu i część orzechów. Czynność powtórzyć 3 - 4 razy. Na koniec polać jeszcze resztą sosu pomidorowego i posypać resztą orzechów i płatkami drożdżowymi. 
4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C i piec przez około 30 minut. Po wyłączeniu dostawić lasagne jeszcze w piekarniku na około 10 minut, żeby sobie makaron doszedł.

Wegańska lasagne z orzechami

Wegańska lasagne z orzechami

Wegańska lasagne z orzechami

Wegańska lasagne z orzechami

Wegańska lasagne z orzechami

Smacznego!

1 komentarz:

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram