Pasta z awokado i pistacji

Dzisiaj mam dla Was ekspresowy przepis na pastę z pysznego awokado i ukochanych pistacji. Uwielbiam jeden i drugi składnik, więc postanowiłam je połączyć. Wyszło perfekcyjnie! 

Dojrzałe awokado charakteryzuje się mięciutkim i kremowym środkiem. Wtedy bez trudu jesteśmy w stanie wybrać łyżeczką cały środek. Natomiast niedojrzałe jest twarde i całkowicie pozbawione smaku. Zauważyliście, że od pewnego czasu jest problem z kupieniem dojrzałego awokado? Wszystkie są niesamowicie twarde, akurat w momencie jak macie na nie ochotę. Dlaczego tak jest? Otóż awokado musi przebyć do Polski bardzo długą drogę, więc owoc zostaje zerwany w momencie jak jest jeszcze niedojrzały. Później w trakcie transportu dojrzewa. No cóż, zdarza się, że owoc przyjedzie do nas wcześniej i wtedy musimy czekać w domu. A jeszcze gorszą opcją jest to jak w sklepach są dostępne dwa rodzaje, czyli pojedyncze, niedojrzałe sztuki albo pakowane po dwie, dojrzałe i jednocześnie zapakowane w tonę plastiku z napisem bio. Więc podsumowując, z powodu troski o naszą kochaną i biedną planetę pozostaje nam do kupienia to niedojrzałe. Jest jeden sposób na przyspieszenie procesu dojrzewania. Najlepiej awokado owinąć w kawałek folii aluminiowej i schować na pewien czas w ciepłym miejscu. To na pewno przyspieszy cały proces. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Pasta z awokado i pistacji

Składniki:
2 awokado
garść pistacji obranych z łupiny
łyżka soku z cytryny
szczypta soli 
Przygotowanie:
1. Pistacje rozdrobnić za pomocą blendera bądź tłuczka. 
2. Awokado obrać i wyciągnąć pestkę. Dodać sól oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować.
3. Rozrobione pistacje wsypać do zblendowanego awokado i wymieszać.
Przechowywać w lodówce. 
Pasta z awokado i pistacji
Pasta z awokado i pistacji
Pasta z awokado i pistacji

Smacznego!

Dodaj komentarz