Zielona babka wielkanocna

Wielkanoc tuż, tuż. Dlatego na blogach pojawiają się już świąteczne przepisy. U mnie także obowiązkowo muszą się znaleźć. Babka, czyli królowa polskiego, wielkanocnego stołu musi być! To jedna z pierwszych potraw, które kojarzą się nam z tymi okresem.

Tradycja wypiekania babki wielkanocnej na terenach polskich prawdopodobnie rozpoczęło się w XVII wieku za czasów panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. Od tego momentu wypiek stał się jednym z symboli Wielkanocy i całej kuchni polskiej. Według tradycji babkę powinno się wypiekać w Wielki Piątek w piecu chlebowym bez obecności chłopa, który przynosił pecha i babka mogła opaść. Czasy się zmieniają więc idąc z postępem babkę przygotowałam w piekarniku i wzrok mężczyzny jej nie zniweczył.

Przepis na tę babkę wielkanocną jest prosty i szybki. Wymaga małej ilości składników dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Wyjątkiem jest matcha. Możecie ją dostać w sklepach online. Natomiast ja mogą kupiłam w sklepie Duka. Tak, dokładnie jest to sklep z asortymentem do wyposażenia domu. To oznacza, że da się ją dostać stacjonarnie.

Matcha jest japońską zieloną herbatą powstałą w skutek wysuszenia i sproszkowania liści pozbawionych nerwów. Na Dalekim Wschodzie doceniania od tysięcy lat, w Europie dopiero zaczynamy dostrzegać jej cenne wartości odżywcze i prozdrowotne. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. To cenne żródło ważnych dla nas antyoksydantów. Ilość dostarczanej kofeiny w jednej porcji jest bardzo zbliżona do jednej porcji kawy. Natomiast dodaje ona energii stopniowo, pozwala uniknąć nagłego spadku siły.  Matche możecie zaparzyć i spożywać jak zwykłą herbatę, ale także w posiłkach. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Zielona babka wielkanocna z matchą

Składniki:

300 g mąki owsianej
100 g ksylitolu
250 ml mleka sojowego
125 ml oleju z pestek winogron
sok z jednej limonki
2 łyżki matchy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Mąkę owsianą przesiać przez sito, dodać ksylitol oraz proszek do pieczenia.
2. W drugim naczyniu połączyć mleko roślinnego z olejem z pestek winogron.
3. Składniki suche połączyć z mokrymi. Zacząć wyrabiać ciasto - ja to zawsze robię rękami.
4. Do ciasta wsypać matche oraz świeżo wyciśnięto sok z limonki. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie jednolite.
5. Formę do pieczenia babek z kominem nasmarować minimalną ilością oleju i troszkę obsypać mąką. Wtedy po upieczeniu ciasto ładnie odejdzie nam od blachy.
6. Babkę piec w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach C.


Babkę wielkanocną po górze obsypałam mąką kokosową, którą można spożywać na surowo oraz udekorowałam całymi migdałami.

Zielona babka wielkanocna z matchą

Zielona babka wielkanocna z matchą


Smacznego!


1 komentarz:

  1. My new blog is www.gulsahworld.com. I will be happy if you subscribe to my blog .Kisses

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram