Pieczony kalafior

Nie zawsze pyszny posiłek musi być trudny i czasochłonny. Dzisiaj ode mnie pieczony kalafior. To, co go charakteryzuje to prostota i szybkość wykonania. Pieczony kalafior chodził za mną od dawna! Jeśli ktoś z Was nie przepada za tym warzywkiem, to ten sposób podania zmieni Wasze podejście. Tak przygotowany kalafior świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, lunchboxa, kolacje i zdrową przekąskę. Może zostać wykorzystany jako baza do zup, sałatek i past na pieczywko. Jest mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz. Uwielbiam, gdy warzywa mają wyrazisty smak. Kalafior znakomicie komponuje się z papryką słodką i chilli. Jednym słowem - pycha! 

Wegański Pieczony kalafior pikantny.

Składniki:

1 kalafior średniej wielkości 
olej z pestek winogron
pęczek świeżego koperku
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta suszonego chilli
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Kalafior dokładnie umyć. Oddzielić od siebie pojedyncze różyczki, a w przypadku większych przekroić na pół. 
2. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą i wymieszać z olejem. 
3. Różyczki kalafiora za pomocą pędzelka posmarować przygotowaną marynatą. 
4. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 200 stopniach C przez 20 minut. 

Wegański Pieczony kalafior pikantny.

Wegański Pieczony kalafior pikantny.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. hmmmm, w przepisie podany jest koperek, a na zdjęciach chyba jednak natka pietruszki... pytanie czy w przepisie jest błą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Bardzo czujne oko. :) Do pieczenia użyłam koperku, bardziej go lubię w połączeniu z kalafiorem. Pietruszką posypałam go tylko do zdjęcia już po wyciągnięciu. Dodam edit czym posypałam. Dziękuję za czujność.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram