Bezjajeczny jajeczny pasztet

Z całą pewnością mogę stwierdzić, że bez wegańskich pasztetów nie byłoby kuchni roślinnej. Przede wszystkim są to dania proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebujemy żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych, aby móc cieszyć się smakiem domowego pasztetu. Można go wykorzystać na śniadanie, obiad, kolacje, ale też zapakować do lunchoxa i zabrać do pracy lub na uczelnię. W przepisach pasztety można połączyć ze sobą dosłownie wszystkie warzywa, zamienniki wegańskie, strąki i kasze. Do tego aromatyczne zioła i możecie zaskoczyć nie jedną osobę oryginalnym smakiem. Jedno jest pewne, pasztet wegański zawsze nam wyjdzie. 

Dzisiaj przygotowałam dla Was bezjajeczny jajeczny pasztet. Wiosenna wersja pasztetu na bazie żółtej soczewicy oraz wędzonego tofu. Żółta soczewica charakteryzuje się delikatnym smakiem i krótkim czasem gotowania. Dlatego świetnie sprawdza się do pasztetów i zup. Przez dodanie musztardy, czarnej soli oraz nieaktywnych płatków drożdżowych uzyskamy ten charakterystyczny jajeczny smak. Dodatkowo podsmażona biała cebula wzmocni smak całej potrawy. A jak jajka "bezjajka" to musi być szczypiorek! 

Wielkanoc równa się jajka, a jak jajka to pasztet bezjajeczny! 

Wegański bezjajeczny jajeczny pasztet z żółtej soczewicy na wielkanoc.

Składniki:

160 g wędzonego tofu
400 g żółtej soczewicy
2,5 szklanki wody
1 biała cebula
pęczek świeżego szczypiorku
łyżka musztardy
olej z pestek winogron
1 łyżka czarnej soli 
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

Przygotowanie:

1. Zamarynować tofu: do 3 łyżek oleju z pestek winogron dodać czarną sól oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Tofu rozdrobnić palcami i zalać przygotowaną marynatą. Odłożyć na 30 minut. 
2. 2.5 szklanki wody zagotować. 
3. Soczewicę przepłukać na sicie, odcedzić i wsypać do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem przez 15 minut. 
4. Po ugotowaniu zostawić pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. 
5. Cebulę obrać, pokroić i przyrumienić na 2 łyżkach oleju, pod koniec można troszkę posolić. 
6. Do gotowej soczewicy dodać łyżkę musztardy i dokładnie zblendować na jednolitą masę. 
7. Soczewicę połączyć z zamarynowanym tofu, przyrumienioną cebulą oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i dokładnie wymieszać. 
8. Masę przełożyć do podłużnej formy i piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni C przez 1h i 15 minut. 

Wegański bezjajeczny jajeczny pasztet z żółtej soczewicy na wielkanoc.

Wegański bezjajeczny jajeczny pasztet z żółtej soczewicy na wielkanoc.

Wegański bezjajeczny jajeczny pasztet z żółtej soczewicy na wielkanoc.

Wegański bezjajeczny jajeczny pasztet z żółtej soczewicy na wielkanoc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram