Zielona babka wielkanocna

    Wielkanoc tuż, tuż. Dlatego na blogach pojawiają się już świąteczne przepisy. U mnie także obowiązkowo muszą się znaleźć. Babka, czyli królowa polskiego, wielkanocnego stołu musi być! To jedna z pierwszych potraw, które kojarzą się nam z tymi okresem.

    Tradycja wypiekania babki wielkanocnej na terenach polskich prawdopodobnie rozpoczęło się w XVII wieku za czasów panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. Od tego momentu wypiek stał się jednym z symboli Wielkanocy i całej kuchni polskiej. Według tradycji babkę powinno się wypiekać w Wielki Piątek w piecu chlebowym bez obecności chłopa, który przynosił pecha i babka mogła opaść. Czasy się zmieniają więc idąc z postępem babkę przygotowałam w piekarniku i wzrok mężczyzny jej nie zniweczył.

    Przepis na tę babkę wielkanocną jest prosty i szybki. Wymaga małej ilości składników dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Wyjątkiem jest matcha. Możecie ją dostać w sklepach online. Natomiast ja mogą kupiłam w sklepie Duka. Tak, dokładnie jest to sklep z asortymentem do wyposażenia domu. To oznacza, że da się ją dostać stacjonarnie.

    Matcha jest japońską zieloną herbatą powstałą w skutek wysuszenia i sproszkowania liści pozbawionych nerwów. Na Dalekim Wschodzie doceniania od tysięcy lat, w Europie dopiero zaczynamy dostrzegać jej cenne wartości odżywcze i prozdrowotne. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. To cenne żródło ważnych dla nas antyoksydantów. Ilość dostarczanej kofeiny w jednej porcji jest bardzo zbliżona do jednej porcji kawy. Natomiast dodaje ona energii stopniowo, pozwala uniknąć nagłego spadku siły.  Matche możecie zaparzyć i spożywać jak zwykłą herbatę, ale także w posiłkach. 

    Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

    Zielona babka wielkanocna z matchą
    Składniki:
    300 g mąki owsianej
    100 g ksylitolu
    250 ml mleka sojowego
    125 ml oleju z pestek winogron
    sok z jednej limonki
    2 łyżki matchy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Przygotowanie:
    1. Mąkę owsianą przesiać przez sito, dodać ksylitol oraz proszek do pieczenia.
    2. W drugim naczyniu połączyć mleko roślinnego z olejem z pestek winogron.
    3. Składniki suche połączyć z mokrymi. Zacząć wyrabiać ciasto – ja to zawsze robię rękami.
    4. Do ciasta wsypać matche oraz świeżo wyciśnięto sok z limonki. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie jednolite.
    5. Formę do pieczenia babek z kominem nasmarować minimalną ilością oleju i troszkę obsypać mąką. Wtedy po upieczeniu ciasto ładnie odejdzie nam od blachy.
    6. Babkę piec w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach C.
    Babkę wielkanocną po górze obsypałam mąką kokosową, którą można spożywać na surowo oraz udekorowałam całymi migdałami.
    Zielona babka wielkanocna z matchą
    Zielona babka wielkanocna z matchą
    Smacznego!

    1 Komentarz

    Dodaj komentarz