Pieczony kalafior

Nie zawsze pyszny posiłek musi być trudny i czasochłonny. Dzisiaj ode mnie pieczony kalafior. To, co go charakteryzuje to prostota i szybkość wykonania. Pieczony kalafior chodził za mną od dawna! Jeśli ktoś z Was nie przepada za tym warzywkiem, to ten sposób podania zmieni Wasze podejście. Tak przygotowany kalafior świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, lunchboxa, kolacje i zdrową przekąskę. Może zostać wykorzystany jako baza do zup, sałatek i past na pieczywko. Jest mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz. Uwielbiam, gdy warzywa mają wyrazisty smak. Kalafior znakomicie komponuje się z papryką słodką i chilli. Jednym słowem – pycha! 
Wegański Pieczony kalafior pikantny.
Składniki:
1 kalafior średniej wielkości 
olej z pestek winogron
pęczek świeżego koperku
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta suszonego chilli
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Kalafior dokładnie umyć. Oddzielić od siebie pojedyncze różyczki, a w przypadku większych przekroić na pół. 
2. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą i wymieszać z olejem. 
3. Różyczki kalafiora za pomocą pędzelka posmarować przygotowaną marynatą. 
4. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 200 stopniach C przez 20 minut. 
Wegański Pieczony kalafior pikantny.
Wegański Pieczony kalafior pikantny.
Smacznego! 

2 Komentarze

  • hmmmm, w przepisie podany jest koperek, a na zdjęciach chyba jednak natka pietruszki… pytanie czy w przepisie jest błą?

  • Witam,

    Bardzo czujne oko. 🙂 Do pieczenia użyłam koperku, bardziej go lubię w połączeniu z kalafiorem. Pietruszką posypałam go tylko do zdjęcia już po wyciągnięciu. Dodam edit czym posypałam. Dziękuję za czujność.

    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz