Wegańskie łazanki?
Dlaczego nie!
Będąc dzieckiem, uwielbiałam to kilku-składnikowe i proste w przygotowaniu danie. I dziś zdarza mi się zatęsknić za tradycyjnymi potrawami królującymi na polskich stołach.
Bazę do łazanek zawsze stanowi makaron i kiszona kapusta. Kapusta musi być bardzo mocno ukiszona, taką lubię najbardziej. Raz na jakiś czas kupuję mi gotową, wiejską kiszoną kapustę w większej ilości i pasteryzuję ją w słoikach.
Odtworzenie smaku tradycyjnych polskich łazanek nie sprawia żadnych trudności. Do podstawowego przepisu dodałam pieczarki, cebulkę i wegańskie żeberka od Bezmięsny Mięsny. Sekretem domowych łazanek jest mocno podsmażona cebula oraz typowe polskie zioła, takie jak liść laurowy i ziele angielskie. Makaron na łazanki powinien kształtem przypominać kwadraciki. Niestety nigdzie w sklepie nie udało mi się znaleźć wegańskiego odpowiednika takiego makaronu. Może Wam udało się gdzieś go upolować na półkach sklepowych? Oczywiście, można się pokusić i zrobić go w domu. Jednak trzeba mieć na uwadze, że jest to dosyć czasochłonne. Ja wzięłam makaron świderki z czerwonej soczewicy. Sprawdził się w stu procentach!
Żeberka w zalewie z syropu klonowego i sosu sojowego od Bezmięsnego Mięsnego świetnie wpisały się w tę potrawę. Są przygotowywane z ciecierzycy oraz białka pszennego. Tutaj przyprawy naprawdę robią swoje. Zachęcam do wypróbowania ich w daniach jednogarnkowych oraz solo z kaszą i sałatką.
Składniki
4 porcje
250 g makaronu z czerwonej soczewicy
500 g surowej kiszonej kapusty (1słoik)
300 g pieczarek
1 cebula
olej z pestek winogron
łyżeczka sosu sojowego
papryka wędzona
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
majeranek
lubczyk
tymianek
czarna sól
Przygotowanie
1. Makaron ugotować al dente według przepisu podanego na opakowanie.
2. Kiszoną kapustę dobrze przepłukać, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
3. W większym garnku rozgrzać olej z pestek winogron i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę.
4. Gdy cebula się zarumieni dodać pokrojone w kostkę żeberka oraz resztę przypraw.
5. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na półksiężyce i dorzucić do reszty. Dusić pod przykryciem do miękkości.
6. Ugotowaną kapustę ostudzić, pokroić.
7. Do gotowych pieczarek dodać kapustę i makaron. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sosem sojowym.
Podawać ze świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz