Pieczona ciecierzyca

Jeśli masz ochotę na jakąś przekąskę, coś chrupiącego i pikantnego, pieczona ciecierzyca będzie               najlepszym wyborem! Prosta w wykonaniu, smaczna i przede wszystkim mega zdrowa! Pieczona ciecierzyca świetnie sprawdzi się jako zamiennik tłustych chipsów, krakersów i popcornu. Idealna do chrupania przed telewizorem i ulubionym filmem. Z całą pewnością możecie ją wykorzystać jako zamiennik nasion do sałatek i dań na ciepło. Z racji tego, że ja uwielbiam dania pikantne, użyłam sporo papryki. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj tylko ziół. Będzie równie pyszna! 
Dlaczego ciecierzyca?
  • 100 gram ugotowane ciecierzycy dostarcza aż 8,86 g białka,
  • zmniejsza stężenie frakcji tak zwanego złego cholesterolu, 
  • obniża ciśnienie krwi (potas 291mg/100g),
  • poprawia perystaltykę jelit (błonnik – 7,6 g/100g),
  • niski indeks glikemiczny (IG=30),
  • dobre źródło witamin z grupy B – ryboflawiny i niacyny,
  • dobre źródło witaminy K1 (krzepliwość krwi, gospodarka wapniowa).
Składniki
200 g suchej ciecierzycy
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki lubczyku
sól
Przygotowanie
1. Suchą ciecierzyce zalać wodą i odłożyć na noc do napęcznienia. 
2. Na następny dzień wodę odlać, ciecierzycę wypłukać zalać świeżą wodą i gotować przez około 1,5  godziny pod przykryciem. Posolić dopiero pod koniec.
3. Do oleju dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. 
4. Ciecierzycę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowaną marynatą i dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku przez 30 minut/ 180 stopni. W trakcie pieczenia przemieszać 1-2 razy.

Dodaj komentarz