Curry z bezmięsnym mięsnym

Curry - klasyk sam w sobie. Kiedy zima trzyma na całego, wtedy to danie jest idealnym rozwiązaniem. Curry mocno rozgrzeje nasze zziębnięte ciało, mleczko kokosowe doda nutki słodyczy, limonka kwasowości i bezmięsny mięsny kebab pikanterii. O tak! Uwielbiam to połączenie. Curry możecie wykorzystać do dań głównych, ale też do znakomitych past. Pamiętacie pastę curry z ananasem? Pychota! 

Warto zwrócić także uwagę na korzyści, jakie płyną ze stosowania tej mieszanki przypraw w naszej kuchni. Najczęstsze składniki to kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, czosnek, goździki, kardamon, kmin rzymski, kolendra, chilli, gorczyca, pieprz czarny i sól. 100 gram curry pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na fosfor, żelazo, wapń, magnez, miedź i selen. Żelazo stanowi aż 19,10 mg to 151% dziennego zapotrzebowania dla dorosłej osoby. Okazuje się, że wykazuje także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Następnie grzybki mun. Jak często wykorzystujecie je w kuchni? To jeden z najpopularniejszych składników w kuchni azjatyckiej. W polskich sklepach spotkałam się tylko z wersją suszoną. Są dostępnie w większych hipermarketach, sklepach BIO i z żywnością orientalną. Prawie całość ich masy stanowi woda. A po wysuszeniu prawie połowa to błonnik, troszkę białka oraz cukrów i znikoma ilość tłuszczy. Natomiast zawarte w nich białko to aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować i musi otrzymywać je z zewnątrz. Warto stosować je do potraw, ponieważ świetnie chłoną wszystkie smaki towarzyszących składników, same nie posiadają wyrazistego smaku. Ciekawostką jest to, że w Chinach zdobyły one uznanie w medycynie niekonwencjonalnej. Do dzisiaj przypisują im wiele prozdrowotnych cech. Być może coś w tym jest. 

Z racji tego, że w Europie grzyby mun dostępne są tylko w formie suszonej to należy je odpowiednio przygotować. Przed dodaniem ich do wszelakich dań trzeba je moczyć w gorącej wodzie przez 20 - 30 minut. Uwaga, grzyby mun potrafią nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość, dlatego przygotujcie większe naczynie. Po tym czasie najlepiej jeszcze dokładnie je przepłukać. Nie trzeba ich poddawać długiej obróbce termicznej, wystarczy 10 minut. 

Większość wegan i wegetarian doskonale kojarzy Bezmięsnych Mięsnych. Produkują oni 100% roślinne zamienniki mięsa dla każdego. Od kilku lat zaskakują nas kompozycjami smaków. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to zachęcam, z całą pewnością się nie zawiedziecie.

Wegańskie curry z bezmięsnym mięsnym kebabem z mleczkiem kokosowy.


Składniki
3 porcje

200 g brązowego ryżu
40 g pora (1/4 części jadalnej)
1 większa marchewka 
2 cebule szalotki 
10 g suszonych grzybów mun
150 g czerwonej fasoli (niepełna szklanka)
400 ml mleczka kokosowego (puszka)
160 g bezmięsnego kebaba (paczka)
150 g pędów bambusa
3 łyżki oleju z pestek winogron
150 ml wody
sok z połowy limonki
sos sojowy
3 łyżki curry
4 liście kafiru
papryka wędzona
sól

Przygotowanie

1. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. 
2. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 20 - 30 minut. 
3. Na patelni rozgrzać olej. Cebule drobno pokroić i przyrumienić na złoty kolor, posolić. 
4. Podsmażamy curry. Cebule przełożyć na jedną stronę patelni, na drugą dajemy curry i delikatnie podsmażamy - wydobywamy smak i aromat. 
4. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach albo obrać za pomocą obieraczki do warzyw na długie pasy i delikatnie obsmażyć z cebulą i curry. 
5. Gdy wszystko się ładnie opiecze zalać wodą, dodać pokrojony bezmięsny kebab, liście kafiru, sos sojowy oraz paprykę wędzoną i dusić pod przykryciem przez około 7 minut. 
6. Zdjąć pokrywkę, odparować wodę. Grzyby mun wypłukać, pokroić na paseczki, dodać na patelnie i zalać mleczkiem kokosowym. Podgrzewać co chwile mieszając. 
7. Na koniec dodać sok z limonki, pędy bambusa i miękką fasole. Dokładnie wymieszać. 

Podawać z ryżem i świeżą zieleniną. Super w to danie wpisze się kolendra, ale jeśli nie macie albo nie przepadacie to pietruszka też załatwi sprawę.

Wegańskie curry z bezmięsnym mięsnym kebabem z mleczkiem kokosowy.

Wegańskie curry z bezmięsnym mięsnym kebabem z mleczkiem kokosowy.

Wegańskie curry z bezmięsnym mięsnym kebabem z mleczkiem kokosowy.

Wegańskie curry z bezmięsnym mięsnym kebabem z mleczkiem kokosowy.






Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram