Pasztet z ciecierzycy i żurawiną

Rozpoczęliśmy grudzień, a z tym wiążą się świąteczne przepisy. Nie może oczywiście zabraknąć świątecznego wegańskiego pasztetu. Pieczenie wegańskich pasztetów to jedna z moich ulubionych potraw, dlatego z pewnością ich nie zabraknie. Zapach świeżo upieczonego pasztetu zawsze roznosi się po całym mieszkaniu, zwłaszcza gdy dodam do niego aromatyczne przyprawy korzenne.

Bardzo dobrą bazą do wszystkich wegańskich pasztetów są warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica, groch i fasola. Często też wykorzystuje się kasze, na przykład jaglaną. Warto taki pasztet uzupełnić warzywami. Należy również pamiętać o oleju oraz odpowiednich przyprawach.  A to jakie warzywa i przyprawy użyjemy, zależy już od naszej inwencji twórczej.

Pasztet, który zaprezentuje Wam dzisiaj, idealnie wpisuje się w schemat świąteczny. Swoim  głębokim smakiem nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni. Intensywny smak przypraw został delikatnie przełamany słodką żurawiną.



Składniki

200 g suchej ciecierzycy
3 cebule
1 marchewka
garść suszonej żurawiny
olej z pestek winogron
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
tymianek
kmin rzymski
sos sojowo-grzybowy
sól
pieprz

Przygotowanie

1. Ciecierzyce namoczyć przez noc i następnego dnia gotować do miękkości (ciecierzyce posolić dopiero pod koniec gotowania).
2. Cebule drobno pokroić i zeszklić na minimalnej ilości oleju z pestek winogron z zielem angielskim, liściem laurowym i gałką muszkatołową.
3. Gdy cebula delikatnie się zarumieni, dodać startą na małych oczkach marchewkę.
4. Do marchewki i cebuli dodać około 1/3 szklanki wody i sos sojowo-grzybowy. Dusić do miękkości.
5. Do kielicha blendera dodać ugotowaną i ostudzoną ciecierzyce, cebule z marchewką (pamiętaj o wyjęciu liści laurowych i ziela angielskie) oraz przyprawy i zblendować na gładką masę. Na koniec dodać suszoną żurawinę. Dokładnie wymieszać.
* jeśli masa będzie za sucha dodać troszkę oleju z pestek winogron.
6.  Masę przełożyć do foremki i piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram