Pasztet z czarnej soczewicy

Soczewica, jako strąk zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. Dla każdego wegana to właśnie one są skarbnicą potrzebnego i dobrze przyswajalnego białka. W 100 g ugotowanej soczewicy jest około 9,02 g tego składnika odżywczego. Należy pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe i brakujące aminokwasy należy uzupełnić. Niemniej jednak jest to jedna z najlepszych alternatyw mięsa. Przyswajalność jest najwyższa ze wszystkich roślin (85%). Soczewica zawiera także spore ilości żelaza (3,33 mg/100 g) i kwasu foliowego (181 μg/100 g), a to sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Uważa się, że czarna soczewica jest najzdrowszą odmianą, wszystko za sprawą wysokiej zawartości antyoksydacyjnych barwników. Inaczej zwana belugą, świetnie komponuje się z kolorowymi daniami. Warto zapamiętać, że przed gotowaniem nie trzeba jej namaczać, a gotuje się ją około 20-30 minut. Kupić ją możecie we wszystkich sklepach bio i większych hipermarketach. 

Szczególnie przepadam za smakiem czarnej soczewicy. Posiada bardzo głęboki i intensywny smak. Dzisiaj ode mnie propozycja na pyszny i pożywny pasztet z soczewicy i duszonych pieczarek. Dodałam płatki drożdżowe, aby wzbogacić go w delikatnie serowy posmak. 

*aby ugotować szklankę surowej soczewicy potrzebujesz dwie szklanki wody (czasem więcej)
*soczewicę solimy pod koniec gotowania, aby po ugotowaniu nie była twarda i nie tracić wartości odżywczych


Pyszny i pożywny pasztet z soczewicy i duszonych pieczarek. Dodałam płatki drożdżowe, aby wzbogacić go w delikatnie serowy posmak.

Składniki 

200 g czarnej soczewicy
400 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek drożdży nieaktywnych
łyżeczka czarnej soli
olej z pestek winogron


Przygotowanie

1. Soczewicę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić.
2. Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na minimalnej ilości oleju. 
3. Pieczarki dokładnie umyć i również drobno pokroić.
4. Gdy cebulka nabierze złotego koloru, dodać pieczarki oraz czarną sól i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut (jeśli pieczarki będą bardzo suche dolać troszkę wody).
5. Ostudzoną soczewicę zblendować na gładką masę, dodać płatki drożdżowe, mąkę ziemniaczaną i pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszać. 
6. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masę przełożyć do foremki i piec przez około 1 h 15 minut. 
7. Po upieczeniu najlepiej odstawić do wystudzenia i później umieścić w lodówce na noc. 


Pyszny i pożywny pasztet z soczewicy i duszonych pieczarek. Dodałam płatki drożdżowe, aby wzbogacić go w delikatnie serowy posmak. wegańki

Pyszny i pożywny pasztet z soczewicy i duszonych pieczarek. Dodałam płatki drożdżowe, aby wzbogacić go w delikatnie serowy posmak. Wegański, bezglutenowy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram