Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem i orzechami

Lubisz naleśniki? Jeśli tak to dzisiaj mam dla Ciebie coś wyjątkowego. Naleśniki z mąki razowej z duszonym szpinakiem, mleczkiem kokosowym i orzechami. Uwielbiam połączenie szpinaku i orzechów włoskich! Świetna opcja na obiad, kolację i imprezę ze znajomymi.

Uważam, że nasze posiłki powinny być uzupełniane o orzechy, nasiona i pestki. Co prawda kaloryczność orzechów jest wysoka, ale na takie kalorie zdecydowanie warto sobie pozwolić. Zyskujemy pełnowartościowe białko (około 10%), cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (50%) i sterole roślinne. Tłuszcze nienasycone są ważne dla naszego układu krwionośnego, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu oraz działają przeciwzapalnie. Wystarczy spożywać 20 - 30 g orzechów włoskich dziennie, aby wywołać ich pozytywny wpływ na nasz organizm.

A co ze skórką? Większość osób za nią nie przepada z powodu gorzkiego posmaku. Warto mieć na uwadze, że skórka zawiera spore ilości antyoksydantów, które między innymi działają przeciwnowotworowo i wywierają pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. 
Czy warto? Zdecydowanie, tak!



Składniki
3 porcje

naleśniki
1,5 szklanki mąki razowej
1,5 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki wody
szczypta soli
farsz
500 g świeżego szpinaku
250 g pieczarek
pół puszki mleka kokosowego (wymieszanego)
80 g tofu
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie

1.Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę przesiać, dodać mleko, wodę i szczyptę soli - dokładnie wymieszać.
2.Patelnię rozgrzać z minimalną ilością oleju. 
3.Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać sprasowany czosnek i delikatnie podsmażyć. 
4.Pieczarki pokroić w drobną kostkę, następnie dołożyć do cebuli i czosnku. Dusić pod przykryciem do miękkości (jeśli pieczarki będą bardzo suche dolać troszkę wody).
5.Gdy pieczarki będą gotowe, dodać świeży szpinak i tak samo dusić do miękkości. 
6.Dołożyć poszarpane tofu, sok z cytryny, sól i pieprz.
7.Na koniec wlać mleczko kokosowe. Gotować (bez pokrywki) do odparowania wody. 
8.Do gotowego farszu dorzucić drobno posiekane orzechy. 
9.Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
10.Naleśniki zawinąć z farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez 15 minut. 






Smacznego!

1 komentarz:

  1. No to mamy przepis na coś zupełnie innego! Fajnie zestawienie, a jesli chodzi o przepisy jestem chętna przetestować twoje pyszne danka:)
    Ładnie wyglądają:) Zachęciłaś mnie:)
    Pozdrawiam Cieplutko:)
    https://lifestyleworldblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram