Zupa krem z dyni

Lubisz zupy krem? Krem z dyni to idealna propozycja na obiad podczas jesiennej szarugi. Mocno rozgrzewający, aromatyczny i delikatnie słodkawy za sprawą mango. Uwielbiam zapach świeżo startego imbiru, jego delikatny ostry smak idealnie uzupełni taki posiłek. Dynia super komponuje się z przyprawami takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa i właśnie imbir. A dodatek mleczka kokosowego nada kremowej konsystencji i słodkiego posmaku.

Smak dyni to jedno, a co z wartościami odżywczymi? 

Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i PP. Ponadto zawiera sporo wartości mineralnych, takich jak: magnez (12/9 mg / 100 g), potas (340/230 mg / 100g), żelazo (0.80/0.57 mg / 100 g), wapń (21/15 mg / 100 g) i fosfor (44/30 mg / 100 g). To także doskonałe źródło błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Oczywiście dynie charakteryzuje spora zawartość karotenoidów, które mają duże zastosowanie między innymi w kosmetyce, a także w suplementacji, która może zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz chronić nas przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym. Jednak najważniejszą ich cechą są zdolności antyoksydacyjne, które mogą nas uchronić przed rozwojem wielu chorób przewlekłych. 

Nie zapominamy także o pestkach z dyni. Nic nie może się zmarnować! Pestki oczyść z resztek miąższu, nastaw piekarnik na 90 stopni i piecz je przez około godzinę. Będą stanowić świetne uzupełnienie sałatek i dań. 

wegańska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, mango i octem balsamicznym.


Składniki
5 porcji

1 kg pokrojonej dyni zwyczajnej
3 szklanki bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz biały
1 mango
ocet balsamiczny

Przygotowanie

1. Pokrojoną dynię zalać bulionem warzywnym, dodać ziele angielskie, świeżo starty imbir i pieprz biały. Gotować aż dynia będzie miękka. 
2. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć razem ze sprasowanym czosnkiem i solą. 
3. Wywar z dynią i cebulę odstawić do wystudzenia.
4. Następnie całość zblendować. Dodać mleko kokosowe i sok z cytryny. 
5. Przed podaniem podgrzać. 

Krem z dyni tworzy idealne połączenie z pokrojonym w kostkę mango i octem balsamicznym.

wegańska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, mango i octem balsamicznym.


wegańska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, mango i octem balsamicznym.


wegańska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, mango i octem balsamicznym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram