Pasztet z dyni

Jak zagospodarować ogromną i dorodną dynię zwyczajną? Ja podzieliłam taką trzykilogramową na pół. Pierwszą połowę przeznaczyłam na zupę krem, a drugą właśnie na pasztet. Dzisiaj ode mnie propozycja na bezglutenowy pasztet z pieczonej dyni oraz kaszy jaglanej. Pasztet jest świetną opcją na zapas. Możecie go wykorzystać na śniadanie, do lunchboxa, jako dodatek do obiadu oraz na kolację. To, co jest najpiękniejsze w tym przepisie to prostota wykonania. Nie musisz posiadać wielkim umiejętności kulinarnych. Wystarczy półtorej godzinki, aby móc rozkoszować się zdrowym i wartościowym posiłkiem. Chwilka w kuchni, a z pewnością będziecie usatysfakcjonowani. 

Tworząc potrawy z dyni, nie żałujcie przypraw. Dynia zwyczajna charakteryzuje się bardzo neutralnym smakiem. Świetnie nadaje się do wytrawnych i słodkich potraw. Możecie do niej dodać przyprawy takie jak imbir, gałka muszkatołowa, goździki, wszelkiego rodzaju zioła, a także z bardziej aromatycznych curry, kolendrę, chilli, kurkumę i sos sojowy.

Na koniec migdały, uwielbiam! Nadają daniom delikatnie słodkiego smaku, a dodatkowo wzbogacą je o jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają także spore ilości kwasów omega-6 (10,5 g na 100 g). Tytuł "króla orzechów" został odpowiednio nadany właśnie migdałom.

Bezglutenowy pasztet z dyni zwyczajnej z migdałami.

Składniki

1,5 kg dynia zwyczajna
200 g kaszy jaglanej
1 cebula
1 vegan jajko
świeża zielona cebulka
4 łyżki płatków migdałów
oliwa z pestek winogron
papryka ostra
majeranek
pieprz
sól


Przygotowanie

1. Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
2. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C.
3. Dynie oczyścić z pestek, obrać ze skórki i pokroić na większe plastry.
4. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym, poukładać plastry dyni, posmarować minimalną ilością oleju z pestek winogron i posypać papryką ostrą, majerankiem, solą i pieprzem. Piec przez 20 minut.
5. Cebulę pokroić i podsmażyć na minimalnej ilości oleju z pestek winogron.
6. Ostudzoną upieczoną dynię dokładnie zblendować razem z usmażoną cebulką. Dodać kaszę jaglaną i jeszcze chwilkę blendować.
7. Do masy pasztetowej dodać przygotowane vegan jajko, drobno pokrojoną świeżą cebulkę i pogniecione migdały.
8. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez godzinę w 180 stopniach C.

Bezglutenowy pasztet z dyni zwyczajnej z migdałami.
Bezglutenowy pasztet z dyni zwyczajnej z migdałami.
Bezglutenowy pasztet z dyni zwyczajnej z migdałami.


Smacznego! 

2 komentarze:

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram