Frytki z dyni podane z guacamole

A co powiesz na frytki z dyni zapiekane w piekarniku? 

Kolejny przepis z okazji "Dyniowego Października". Frytki stworzą świetne uzupełnienie do obiadu albo swoistą przekąskę. Wykorzystałam dynię zwyczajną, ponieważ jest ona bardzo mięsista oraz najmniej słodka ze wszystkich odmian. Bardzo lubię wykorzystywać tę odmianę do dań przez jej uniwersalny smak. Świetnie sprawdzi się do dań na słono i słodko. 

Uważa się, że pieczenie domowych frytek w piekarniku jest najzdrowszą metodą ich przygotowywania. Metoda ta nie wymaga użycia tak dużej ilości oleju, przez to unikamy spożywania zbędnych kalorii. Najrozsądniej jest przygotowywać frytki samodzielnie w domu. Natomiast jeśli zdecydujesz się na zakup gotowych, to czytaj etykiety! Niestety najczęściej wykorzystywane warzywa są dużo gorszej jakości, a dodatkowo dodaje się do nich spore ilości zbędnego oleju roślinnego. Zresztą przygotowanie frytek z dyni i innych warzyw zajmuje chwilę. Wiec warto dla zdrowia i samego smaku. 

Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie frytki z dyni zwyczajnej w ziołach. U mnie zostały one podane z guacamole. Guacamole to prosta i szybka przystawka  meksykańska na bazie awokado, która idealnie pasuje do warzywnych frytek i chipsów.



Składniki

frytki
dynia zwyczajna
olej z pestek winogron
cytryna
ząbek czosnek
sól 
pieprz
bazylia
oregano
zioła prowansalskie

guacamole
2 awokado
sok z cytryny
zielona cebulka
pół ząbka czosnku (ewentualnie w proszku)
kawałeczek papryczki chilli
sól
pieprz

Przygotowanie

frytki
1. Dynie umyć i pokroić na podłużne prostokąty (ok. 3 cm)
2. Do oleju dodać sprasowany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
3. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym i poukładać na nim surowe frytki. 
4. Dynię skropić sokiem z cytryny i minimalnie posmarować ze wszystkich stron olejem z przyprawami. 
5. Piec przez 30 minut w 180 stopniach C.

guacamole
1. Awokado obrać i rozgnieść dobrze widelcem.
2. Cebulkę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno pokroić (chilli bardzo bardzo drobno).
3. Do awokado dodać cebulkę, czosnek, chilli, sok z cytryny i wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Trzymać w lodówce.



Frytki możecie także wykonać z innych warzyw. Wypróbuj frytek z marchewki, pietruszki, selera a także ukochanego przeze mnie buraka.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Great post dear!You have a nice blog
    I follow you can you follow me please?
    www.guzelvekulturlu.com
    Kisses

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram