Bezglutenowe miękkie babeczki z dyni

Mamy sezon na dynię! Dynia kojarzy mi się z jesienią, zarówno przez swój smak, jak i wygląd. Dlatego cały październik poświęcę tylko jej. Dynia na tysiąc sposobów: na słodko i słono. Pokażę Wam, że można z niej przygotować zarówno pyszne i pożywne śniadanie, pełnowartościowy obiad, słodki deser i zdrową kolację. Z każdym wpisem dowiecie się czegoś więcej na jej temat.

Na początek tradycyjnie troszkę teorii. Rodzajów dyń jest bardzo dużo i każda z nich nieco różni się od siebie smakiem i zastosowaniem. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna. Wyróżnia się pełną pomarańczową barwą i sporą wielkością. Odmiana ta posiada bardzo neutralny smak, nadaje się zarówno do dań wytrawnych, słodkich wypieków i przetworów. Przygotowanie jest łatwe, dynia bardzo prosto się obiera i wydrąża. Być może dlatego stała się symbolem Halloween. Bardzo często możecie także spotkać na bazarach dynię piżmową. Charakteryzuje się ona podłużnym kształtem i beżowym kolorem. Przez stosunkowo małą wielkość świetnie nadaje się do faszerowania, a jej delikatnie słodkawy posmak idealnie sprawdzi się do ciast, deserów i zup krem. Dynie Hokkaido i sweet dumpling najczęściej są wykorzystywane do dekoracji. Warto pamiętać, że je także możemy wykorzystać w kuchni. Dynia Hokkaido posiada delikatnie orzechowy posmak i przez cienką skórkę, nie trzeba jej obierać, jest najmniejszą odmianą dyni na świecie. Natomiast sweet dumpling odbiega od tradycyjnego wyglądu dyni, jest biała w pomarańczowe pasy. Przez swoje niewielkie rozmiary dobrze sprawdza się do faszerowania. I na koniec dynia makaronowa. Jest wyjątkową z dyń. Ma bardzo charakterystyczny żółty kolor i podłużny kształt. Ponadto wyróżnia ją nadzwyczajny miąższ, przypominający po ugotowaniu makaron spaghetti.

Pierwszym przepisem z "Dyniowego Października" są babeczki wilgotne z dyni w wersji bezglutenowej. Nie bez przyczyny deser z dyni pojawił się jako pierwszy. Uwielbiam przygotowywać desery z warzyw, ponieważ przez to przełamuje pewne schematy. A połączenie puree z dyni z mąką kokosową i ksylitolem idealnie się sprawdza.

Bezglutenowe miękkie babeczki z dyni

Składniki

2 szklanki puree z dyni zwyczajnej
1 szklanka mąki kokosowej 
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
3 łyżki ksylitolu
garść orzechów włoskich
cynamon
gałka muszkatołowa
kardamon
goździki
woda

Przygotowanie

1. Surową dynię (ok. 0,6 kg) obrać ze skórki, pokroić i gotować do miękkości z przyprawami (cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i goździki).
2. Po ugotowaniu przecedzić, ostudzić i zblendować na gładką masę.
3. Do przygotowanej dyni dodać obie mąki, ksylitol, mleko i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 
4. Ciasto przełożyć do foremek posmarowanych minimalną ilością oleju kokosowego. 
5. Na górę ułożyć drobno pokrojone orzechy włoskie. 
6. Piekarnik najpierw nastawić na 180 stopni C i piec ok. 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni C i piec jeszcze przez ok. 20 - 30 minut.

Bezglutenowe miękkie babeczki z dyni

Bezglutenowe miękkie babeczki z dyni

Bezglutenowe miękkie babeczki z dyni


A Ty którą dyn najbardziej lubisz i najczęściej wykorzystujesz w swojej kuchni?
Zapraszam Cię do śledzenia "Dyniowego Października" i udzielania się w komentarzach.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dynię! Też w końcu muszą z niej coś upichcić.
    Te babeczki muszą być pyszne. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszne i mięciutkie. :)
      Zachęcam to wypróbowania.
      Pozdrawiam

      Usuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram