Zupa krem z pomidorów

Sezon na pomidory niestety powoli dobiega końca. Dlatego należy czerpać z nich jak najwięcej. Zupy krem, pasty, przeciery, ketchupy, suszone pomidory to tylko kilka pomysłów. Połączenie pomidorów z ziołami takimi jak bazylia czy oregano to mój ideał. Nie lubię, gdy zupy są zagęszczane jogurtami roślinnymi albo mąką, bo ... po co. Wszystko można osiągnąć dłuższym gotowaniem i większą ilością warzyw. 

Słysząc o pomidorach od razu mam z tyłu głowy ich właściwości antynowotworowe. Zawarty w nich lipoken to naturalny czerwony barwnik. To najsilniejszy antyutleniacz z całej rodziny karotenoidów, który powinien być dostarczany w codziennej diecie. 
Pomidory zawierają bardzo dużo witaminy C (duży, dojrzały pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowanie), a także Wit. E (25% dziennego zapotrzebowania), Wit. z grupy B, PP i beta-katoren. Oprócz sporej zawartości minerałów takich jak potas, wapno, magnez i żelazo zawierają także bardzo rzadkie pierwiastki, np. kobalt, miedź i mangan.

Ważne! Dieta bogata w pomidory nie jest zalecana dla osób cierpiących na dnę moczową, nadwrażliwość przewodu pokarmowego, kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.  

Dzisiaj ode mnie propozycja na zupę krem ze świeżych pomidorów. Krem jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku a przez dodatek chilli delikatnie rozgrzewa. W związku z tym, że lato oddala się od nas i nadchodzi jesień jest to idealna propozycja na pełnowartościowy posiłek.


Składniki
na 4 porcje

7 pomidorów
200g Passaty BIO
2 cebule
ząbek czosnku
sos sojowy
majeranek
bazylia
oregano
nasiona kolendry
chilli w proszku
ziele angielskie
iść laurowy
sól
pieprz
olej z pestek winogron

Przygotowanie

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zblendować.
2. Cebule poszatkować i podsmażyć na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu.
3. W docelowym naczyniu wymieszać podsmażoną cebule z przecierem pomidorowym i zblendowanymi pomidorami. Dodać przyprawy wg uznania, w moim przypadku przeważała bazylia nad innymi przyprawami (kolendrę rozgnieść w moździerzu).
4. Dodać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem przez ok. 2 godziny.

Podawać z grzankami albo ryżem i świeżymi ziołami.


Lubicie pomidory? Którą odmianę najbardziej?

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram