Pasta z pieczonym burakiem

Lubicie buraki?
To moje ulubione warzywo. Przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze, ale także walory smakowe oraz uniwersalizm. Z buraka możecie przygotować przepyszne kotleciki, chipsy, pasty, ale także ciasta i ciasteczka.
Buraka można połączyć z:

ogórkiem
rzodkiewką
cebulą
czosnkiem
rukolą
fasolą
pomarańczą
rodzynkami
daktylami
ciecierzycą
mlekiem kokosowym
oliwą
sezamem
kaszami: jaglaną, gryczaną, orkiszową, ....

Walory smakowe można podkreślić także wieloma przyprawami. Przede wszystkim zioła, np. bazylia, oregano, majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, a także sok z cytryny, sos sojowy, curry czy imbir. 

Dzisiaj ode mnie propozycja na smakowitą pastę z pieczonego buraka.

Składniki
380 g

100g suchej ciecierzycy
1 burak
2 łyżki olej z pestek winogron
3 łyżeczki ziół prowansalskich
sok z cytryny
pieprz
sól


Przygotowanie

1.Ciecierzyce namoczyć przez 12 godzin (najlepiej przez noc).
2.Buraka zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w całości, ze skórką przez godzinę w 180°C. 
3.Ciecierzycę po namoczeniu gotować przez około godzinę.
4.Upieczonego buraka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki. Podsmażyć na nagrzanej patelni wraz z przyprawami.
5.Upieczonego buraka z przyprawami odstawić do wystudzenia.
6.Ciecierzycę, buraka i sok z cytryny razem zblendować na gładką masę. 


Pasta z ciecierzycy i pieczonego buraka.


Pasta z ciecierzycy i pieczonego buraka.


Lubicie buraka w takich wydaniach? Ja jestem zdecydowanie na tak.
I chcę buraka jeszcze więcej! A Wy?

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram