Kiszone buraki

Lubicie kiszonki?
Co kisicie? Kapustę, ogórki, ... buraki?
Kiszonki to naturalny probiotyk. Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, który wzmacnia nasz układ obronny. Wpływa także na układ pokarmowy, reguluje florę bakteryjną w jelitach oraz wspomaga trawienie. Kiszenie obniża ilość kalorii w warzywach oraz odgrywa istotną rolę w produkcji witaminy w grupy K i B. Pamiętajcie, że w kiszonkach jest dużo soli, dlatego nie należy ich spożywać w dużych ilościach.
A buraki?
Burak na nowo zyskuje popularność. Coraz częściej wykorzystujemy go do dań głównych, sałatek i zup. Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one wartości odżywczych. Przede wszystkim mowa tutaj o witaminie C  oraz minerałach (K i Mg). Zakwas z buraków jest zalecany dla osób z anemią - działa antybakteryjnie oraz zapobiega zakrzepom krwi. Dostrzega się w nich pozytywnego wpływu u osób z nowotworami.
Sok z kiszenia możecie pić w małych ilościach codziennie (zalecane u osób z anemią). Z powodu sporej zawartości kwasu foliowego jest zalecany do spożycia także kobietom w ciąży, przede wszystkim w pierwszym etapie. Kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka.

Kiszone buraki - przetwory na zimę.


Składniki

1 kg buraków
3 łyżki soli
1,5 l wody
czosnek
ziele angielskie, liść laurowy
suszone chilli w płatkach
koperek

Przygotowanie

1.Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2.1,5 litra wody zagotować z 4 łyżkami soli i ostudzić.
3.Buraki włożyć do słoików.
4.Do każdego słoika dodać po dwa liście laurowe, pięć ziarenek ziela angielskiego, trzy ząbki czosnku, koperek i odrobinę chilli.
5.Przygotowane słoiki zalać ostudzoną wodą z solą i zakręcić.
6.Słoiki zostawić w ciepłym miejscu do czasu aż zacznie tworzyć się na górze pianka (ok. 3 dni).
7.Po upływie czasu przełożyć do lodówki.
8.Gotowe są do spożycia po ok. 6 dniach. Im dłuższy czas w lodówce, tym lepiej się zakiszą.

Sok buraczany idealnie nadaje się na barszcz. Kawałki buraków można wykorzystać do barszczu, ale także do chłodników, sałatek i wszelakich dań z kaszami i makaronami. 



Kiszone buraki - przetwory na zimę.


Kiszone buraki - przetwory na zimę.


Smacznego! 


5 komentarzy:

  1. Lubię takie produkty z burakami, więc to zdecydowanie coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Probiotyk wspomagający trawienie? Próbowałabym w ciemno, bo kocham buraczki. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile takie buraki można w lodówce trzymać?

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram