Pierogi bezglutenowe z borówkami

A może pierogi?
Lubicie z borówkami? Dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam, jak babcia rozpoczynała robienie pierogów w południe i lepiła, lepiła. Potrafiła zrobić ponad 100 pierogów w jeden dzień! A ja siedząc razem z nią, kleiłam je. 
Pierogi w Polsce uważane są za danie regionalne. Chociaż prawdopodobnie przywędrowały do nas z Chin przez Ruś i rozpowszechniły się w Europie. Klasyczne ciasto na pierogi powinno być ze zwyklej mąki pszennej. Jednak ja i zapewne pewne grono osób po zjedzeniu kilku tradycyjnych pierogów nie czuje się najlepiej0. Dlatego rozwiązaniem jest mąka bezglutenowa! Od tego momentu robienie i jedzenie pierogów to prawdziwa przyjemność! Pierogi mogą być na słodko (z owocami, konfiturą i masłem kakaowym, orzechowym) albo na słono (z warzywami). Opcji jest dużo i u mnie wszystko zależy od sezonu. Zazwyczaj pierogów z owocami robię więcej, na zimę na zapas. 
Składniki
ok. 55 sztuk
500 g mąki bezglutenowej (u mnie od Schär)
250 ml letniej wody (najlepiej przegotowanej)
łyżeczka soli
500 g borówek
Przygotowanie
1.Do mąki dodać sól oraz stopniowo dodawać przegotowaną wodę wyrabiając ciasto.
2.Ciasto dokładnie wyrobić, zagniatać ok. 15 minut.
3.Przygotować stolnicę – podsypać minimalnie mąką.
4.Ciasto rozwałkować (ciasto powinno być o grubości ok. 3 mm).
5.Wykrajać z ciasta kółeczka (ja to robię zwykłą szklanką).
6.Na każde kółeczko dać po kilka borówek i brzegi dokładnie skleić.
    Gotowanie tych pierogów trwa krótko. Do osolonej gotującej się wody wrzucać je pojedynczo, ciągle mieszając przez ok. 7 minut. 
    Można je także mrozić. Surowe pierogi układam na dużych płaskich talerzach (podsypuję mąką) i wkładam do zamrażarki. Po 4 godzinach wyciągam i przekładam do pudełek. 
    Pierogi bezglutenowe z borówkami - wegańskie.

    Jaki jest Wasz rekord zjedzonych pierogów? 😋

    Smacznego! 

    2 Komentarze

    Dodaj komentarz