Sojecznica z okary

Na pytanie, co to jest okara i jak ją uzyskać po części odpowiedziałam we wpisie o domowym mleku sojowym. Przyjrzymy się teraz tylko wartościom odżywczym samej okary.
W 100 g okary znajduje się 77 kcal, na to składa się 3,2 g białka, 12,5 g węglowodanów i 1,7 g tłuszczy. Proporcjonalnie przeważają tłuszcze wielonienasycone. Ponadto znajduje się w niej wapń, żelazo, magnez, potas i wit. B6 i B3, a także w błonnik.
Okarę można wykorzystać do wielu dań. Dzisiaj ode mnie propozycja na wegańską jajecznicę, ale można z niej zrobić także pasztet, chleb czy ciasteczka.


Składniki

50 g okary
szczypiorek
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie

1.Na patelni rozgrzeć oliwę z oliwek.
2.Dodajemy okarę oraz przyprawy a na koniec świeży szczypiorek.
3.Smażyć na małym ogniu ok. 15 minut.

Ja podałam ją z warzywami.





Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze okary, pierwsze o niej słyszę. hehe No ale bardzo chętnie spróbuje, coś czuję, że będzie mi smakować. :))

    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania :)
      Po zrobieniu mleka sojowego zostaje jej sporo więc spokojnie można zrobić kilka rzeczy z niej.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Tego jeszcze nie jadłam, nawet nie wiem co to w ogóle jest i jaki ma smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okara jest z soi i ma jej posmak. Zapraszam do wpisu o mleku sojowym gdzie tłumaczę skąd się bierze :)

      Usuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram