Pasztet z okary

O tym, czym jest okara i jak ją uzyskać rozpisywałam się już w poście o mleku sojowy. Jedną z moich propozycji na jej wykorzystanie była sojecznica. Pyszne i sycące śniadanie dające siłę na cały poranek.
Dzisiaj wracamy do okary i tym razem wykorzystam ją do zrobienia pasztetu. Uwielbiam zapiekane pasztety. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań, obiadów i kolacji.
Robicie boxy do pracy/szkoły? Kawałek albo dwa pasztetu do tego sałatka ze świeżych warzyw i voila, mamy pełnowartościowy posiłek.

Jak będziecie przygotowywać okarę to warto ją na początku odcisnąć z wody i mleka. Wtedy pasztet nie będzie taki mokry.


Składniki

150g okary
marchewka
4 gałązki selera naciowego
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki pestek z dyni + 1 łyżka do dekoracji na górę
przyprawy: sól, pieprz, majeranek i tymianek

Przygotowanie

1.Seler naciowy pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek.
2.Dodać startą marchewkę, przyprawy, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia.
3.Gdy seler z marchewką będą zimne, dodać pomidory suszone i zblendować na gładką masę.
4.Do przygotowanej masy dodać okarę oraz pestki dyni i dokładnie wymieszać.
5.Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
6.Foremkę wyłożyć papierem pergaminowym i ew. nakropić oliwą (ja nie używam oliwy i zawsze ładnie mi schodzi pergamin).
7.Ciasto przełożyć do uprzednio przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni.
8.Piec 1 h 30 min.

Pasztet z okary i nasionami z dyni.

Pasztet z okary i nasionami z dyni.

Pamiętacie przepis na zielony pasztet?

Smacznego! 

14 komentarzy:

  1. Nie jadlam jeszcze takiego czegoś, chętnie by skosztowala.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada na bardzo zdrowe. Ja i tak nie przepadam za pasztetami. Nie bo nie ;)
    Jak to kobieta XD
    A no i super , ze sie tak zdrowo odzywiasz i nam tu podpowiadasz przy okazji.
    Buziole :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :)
      Jednak zachęcam do przełamania.
      Może zrobić pasztet z czegoś co bardzo lubisz? Jakieś warzywo konkretne?
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Na pweno muszę skorzystać z przepisu😝😝

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu nie jem mięsa i trochę brakuje mi niezdrowego paszetu, dlatego wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj na pewno nie będzie nie zdrowy :)
      Zachęcam
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. wygląda bardzo smakowicie i pewnie tak samo też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepysznie! :)
      Na kolację albo do boxa z sałatką, idealnie.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo apetycznie to wygląda. ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! :)
      Pasztet nie jest suchy. Konsystencja dosyć soczysta, ale nie rozpada się.
      Zachęcam
      Pozdrawiam

      Usuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram