Mleko sojowe

Mleko sojowe jest jedną z alternatyw mleka krowiego dla wegan, osób nietolerujących laktozy albo mających alergie na nabiał. Mleko sojowe ma sporo wartości odżywczych, ale jest też obciążone złą sławą przez GMO. 
Argumenty przemawiające na korzyść mleka sojowego to przede wszystkim zawartość białka. Mleko sojowe w porównaniu do innych mlek roślinnych zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do budowy białek. Ponadto 100 g dostarcza 6 g białka. Doszukamy się w nim także sporych zapasów wapnia, żelaza, kwasu foliowego, wit. B12, tłuszczu oraz błonnika. W artykule przeglądowym badania kliniczne opublikowane w 2016 roku przez Prof. Dr. Marka Messina (patrz na dole wpisu) doczytujemy, że spożywanie soi może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL, nie zwiększa ryzyka zachorowalności na raka piersi, nie wpływa na tarczyce, natomiast może obniżać wchłanialność leków na niedoczynność tarczycy oraz nie wpływa na płodność u kobiet i mężczyzn.

A co z GMO? 
Produkty dostępne na sklepowych półkach wolne od GMO są oznakowane. Naukowcy z University of Maryland Medical Center twierdzą, że soja jest bezpieczna dla większości ludzi. Wyjątek od tego stanowią osoby uczulone na soję. Zalecana dzienna dawka soi to 50 g. Soja to roślina strączkowe i tak jak inne strąki zawiera tioglikozydy, które MOGĄ negatywne wpływać na naszą tarczycę. 

W sklepach często mleko sojowe jest dosładzane, dlatego warto czytać dokładny skład. Wszystkie produkty o nazwie napój sojowy są dosładzane i te lepiej omijać szerokim łukiem. Ja bardzo długo zbierałam się do zrobienia mleka sojowego. Wydawało mi się, że jest to bardzo skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Procedura jest łatwa i każda osoba, mające czas jest w stanie go zrobić. Przedstawię Wam, jak ja to robię. Przepis nie jest odkrywczy, ponieważ sposób przygotowania jest niezmienny od 2 tysięcy lat
 


Składniki

ok. 2 litry

350g suchej soi
3 litry wody + woda do namoczenia soi
3 łyżki miodu z mniszka lub innego słodu


Mleko sojowe - odpowiednik mleka

 

Przygotowanie
    Mleko sojowe - odpowiednik mleka - gotowanie
1.Soję wsypać do miski, zalać woda. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na całą noc (ja moczyłam 24 h).
2.Na następny dzień wieczorem przełożyć na sito i dokładnie kilkukrotnie przepłukać.
3.Odmierzyć w dużym garnku 3 litry wody (w nim będziemy później gotować mleko). Soję zblendować z ok. 1 litra wody. Z racji tego, że ja mam w blenderze małą miskę, robiłam to na 4 partie (do każdej dodawałam po szklance wody).  
4.Pozostaje 2 litry wody zagotować z papką z soi. Gdy poziom piany się podniesie, ściągamy z palnika i odstawiamy na 15 minut.  
5.Zagotować soję jeszcze po 5-10 minut dwa razy. 
6.Na duże sito wyłożyć sporą gazę (2 warstwy). Ustawić nad garnek gdzie będzie się przelewać mleko.
7.Zagotowaną soję przelewać partiami przez gazę.
8.Do czystego mleka dodać miód z mniszka. 
Mleko sojowe - odpowiednik mleka - gotowanie
To, co Wam zostanie na gazie to okara. Zostanie jej sporo z takiej porcji, dlatego ja część mrożę. Można ją wykorzystać np. do wypieków chleba, ciastek i pasztetów. 

Jeżeli mleko jest dla Was zbyt intensywne w smaku, możecie go spokojnie rozcieńczyć wodą albo do części bezpośrednio przed podaniem dodać jakieś owoce np. banany, albo kakao.





Smacznego!

Messina M., Soy and helath update: Evaluation of the clinical and epidemiologic literature, Nutrients, 2016,

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/mleko-sojowe-wlasciwosci-czy-mleko-sojowe-jest-zdrowe_46622.html
  1. Messina M.,Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature.,2016,Nutrients.8(12),754.


Messina M., Soy and helath update: Evaluation of the clinical and epidemiologic literature, Nutrients, 2016,

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/mleko-sojowe-wlasciwosci-czy-mleko-sojowe-jest-zdrowe_46622.html

20 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty ten przepis, muszę skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się wydawało to trudne a nie taki diabeł straszny :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Też chętnie skorzystam z przepisu :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sama nie wiem. Pewnie zdrowo ale Wieeesz. Mie mówię nie ale zawsze to ale.... 😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajmuje to troszkę czasu ale warto :) Tym bardziej, że w sklepach czytając etykiety mleka sojowego na drugim miejscu jest cukier. I zadaje sobie w tym momencie pytanie: Dlatego i po co?
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Ciekawy przepis! Chyba sama wyproboje skoro tyle właściwości za jednym razem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy i prosty! Z minimum chęci można uzyskać zdrowy, bez mleka napój sojowy.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Oj warto wypróbować! :) Przepis idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealnie prosty! :)
      Minimum chęci i mamy pyszny napój za tak niską cenę.
      POzdrawiam

      Usuń
  7. Lubię mleko sojowe do owsianki na przykład :) A Twój przepis jest prosty, więc szkoda przepłacać, każdy może zrobić własne mleko. Co do GMO, to często słyszę ostatnio opinie, że wcale nie jest to takie szkodliwe i złe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o cenę to za dwa litry mleka wychodzi ok. 7 złoty :)
      GMO to dosyć kontrowersyjny i gorący temat. Trzeba śledzić badania. Jak coś pojawi się ciekawego to zapewne poruszę ten temat :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Bardzo fajny przepis. Lubię mleko, więc chętnie wypróbuję w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram