Lasagne z cukinii

Lasagne jest popularną potrawą pochodzącą z Włoch. Dania włoskie charakteryzują się sporą ilością makaronów, sosów pomidorowych oraz przyprawami takimi jak bazylia czy oregano. Prawdopodobnie pierwszą lasagne świat ujrzał ok. 2000 lat temu, kiedy to w starożytnym Rzymie mieszkańcy zajadali się makaronem ręcznie robiony a na górę dawali ser oraz strąki. Wtedy nazywano ją 'lasana' albo 'lasanum'. W XIV wieku ktoś wpadł na cudowny pomysł przekładania i tworzenia większej ilości warstw. Słowo lasagne kojarzy się oczywiście z Włochami, ale także z takim dużym, puchatym, rudym kocurkiem, u którego lasagne zajmowała całe serce. Kojarzycie tę postać z kreskówek i filmów? Bardzo lubię tego kotka. 🐱

Lasagne uchodzi za potrawę ciężką oraz bardzo kaloryczną i faktycznie tak jest. Więc jak uszczuplić to danie a dodatkowo zrobić z niego vegan?
Uwielbiam makaron, wielbię go całym sercem, jednak nie mogę go dużo i często spożywać, nie wspominając już o zwykłym makaronie pszennym.
Zmiany, które poczyniłam to:

makaron  -> cukinia,
mleko krowie -> mleko roślinne,
mąka pszenna -> mąka ryżowa pełnoziarnista,
masło/margaryna -> olej z pestek winogron,
mięso -> tofu.

Składniki
ilość porcji: 2-3
naczynie (wymiary): 27 x 18

Sos boloński

1 cebula
2-3 gałązki selera naciowego
2 marchewki
200 g tofu
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia (suszona + świeża)

Sos beszamelowy

szklanka mleka sojowego
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cukinia

2 małe cukinie
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Sos boloński


1.Patelnię rozgrzać z oliwą, dodać pokrojoną cebulę i seler.
2.Gdy cebulka z selerem się podsmaży dodać starte marchewki, 150 ml wody oraz przyprawy (bez bazylii) i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
3.Tofu poszarpać palcami i dodać do marchewki. Smażyć bez pokrywki.
4.Na koniec dodać pomidory z puszki oraz bazylię.

Sos beszamelowy

1.Do garnka mieszczącego ok. 200 ml dać oliwę z oliwek. Gdy się rozgrzeje dodać mąkę ryżową pełnoziarnistą i mieszać energicznie (jak zasmażka).
2.Stopniowo dodawać mleko sojowe, ciągle mieszając.
3.Dodać przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować do zgęstnienia, mieszając.

Cukinia

1.Cukinie pokroić na plasterki ok. mm.
2.Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
3.Cukinie ułożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posmarować oliwą z dwóch stron i piec ok, 10-15 minut (do miękkości cukinii). 

Ułożenie

1.Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
2.Do naczynia, w którym będzie zapiekać naszą lasagne, na spód dajemy troszkę sosu bolońskiego.
3.Układamy warstwami: cukinia, sos boloński, sos beszamelowy, cukinia, .... (2 - 3 warstwy).
4.Pieczemy w piekarniku 30 minut.

Lasagne z cukinii, tofu i tradycyjnymi sosami.

Lasagne z cukinii, tofu i tradycyjnymi sosami.

Próbowaliście kiedyś innych odmian lasagne bez makaronu i z roślinnymi odpowiednikami mięsa?

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Naprawdę fantastyczny pomysł! Bardzo chętnie bym taką zjadła, uwielbiam cukinię (i próbowanie nowych rzeczy). <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! :)
      Taka lasagne u nas zawsze bo też uwielbiamy cukinie!
      Pozdrawiam

      Usuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram