Ciasto kruche ze śliwkami

Prosty i bardzo szybki przepis na kruche ciasto. Ciasto o delikatnym smaku dodatkowo wzbogacone  jest o orzechowy posmak. Odpowiedzialny za to jest amarantus. Nazywany pseudo zbożem, skarb Lubelszczyzny, gdzie znajduje się 90% polskich upraw.
Mąka kukurydziana nadaje żółtego koloru. Świetnie sprawdza się do ciast kruchych w połączeniu z mąką ziemniaczaną albo ryżową pełnoziarnistą. Ponadto jest bezglutenowa, dlatego osoby z celiakią oraz nadwrażliwe na gluten mogą bez obaw ją stosować. A sezon na śliwki trwa w najlepsze. Mając śliwki, obowiązkowo musi być ciasto. Śliwki idealnie pasują do tego ciasta. Orzechowy posmak idealnie komponuje się ze słodkimi śliwkami węgierkami.

Składniki
blaszka o średnicy 25 cm

150g mąki kukurydzianej
60g mąki ryżowej pełnoziarnistej
50g amarantusa (można dać mniej, jeśli ktoś nie lubi "chrupania" pod zębami)
1/3 szklanki oleju z winogron
1/4 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka sody
300g śliwek (ok. 18 śliwek)

Przygotowanie

1.Wszystkie suche składniki wymieszać razem.
2.Do suchej mieszanki stopniowo wlewać oliwę i później mleko.
3.Dokładnie wyrobić ciasto rękami. Zagniatać przez kilka minut.
4.Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
5.Ciasto podzielić. 1/3 ciasta zostawić na górę.
6.Blaszkę posmarować delikatnie oliwą i rozłożyć ciasto.
7.Sam spód dać do piekarnika na 10 minut.
8.Na przypieczony spód ułożyć połówkami wydrylowane śliwki.
9.Górę posypać pokruszonym ciastem.
10.Piec 30 minut w 180 stopniach C.



 Ciasto kruche ze śliwkami i amarantusem.


Smacznego! 

26 komentarzy:

  1. Patrząc na kalorie tego ciasta nie powiem, ze aż tak dużo, bo spokojnie taki jeden kawałek mozna sobie zjeść na np. drugie śniadanie nawet na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodzę się z Tb. To też zależy od diety wszystko :) Ale kaloryczność zdecydowanie na to pozwala. Na diecie przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę ilość węglowodanów.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. wygląda i na pewno smakuje cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ciasto wygląda mega apetycznie! Aż sama mam ochotę na takie ciasto! ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do przetestowania! Przepis jest bardzo prosty a na górę można poukładać przeróżne owoce: maliny, truskawki, borówki czy jabłka :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. uwielbiam to ciasto! <3 sezon śliwkowy rozpoczęty :) planuję upiec :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam!
      Sezon owocowy pełną parą ruszył.
      U nas bardzo dużo śliwek w tym roku :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Uwielbiam śliwki, super pomysł na ciasto! Na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)
      Sezon śliwkowy trwa w najlepsze.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Przepis bardzo się przyda <3 chętnie sama spróbuję zrobić taką pyszność <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Sedno tego przepisu tkwi w prostocie :)
      Pyszne i proste. Czy może być lepsze połączenie?
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Wygląda bardzo smacznie. Podziwiam za zdjęcia i wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mi miło.
      Zachęcam to przygotowania. Przepis jest bardzo prosty. Idealnie na weekend do niedzielnej kawy.
      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Bardzo ładnie to wygląda, jestem mega ciekawa jak smakuję :)
    Pozdrawiam!
    www.blogwiktoriaslota.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do przetestowania :)
      Idealnie na niedziele.
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Uwielbiam ciasto ze śliwkami, chętnie wypróbuję taką wersję😉😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku jest dużo śliwek:)
      Zachęcam do wypróbowania
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Nie przepadam za śliwkami, ale z chęcią spróbowałabym z innymi owocami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na górę można dać wszelakie owoce: maliny, truskawki, jeżyny, borówki, porzeczki, jabłka, mango i wiele wiele więcej. :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  11. Wygląda mega smacznie więc chętnie wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za śliwkami na cieście, ale ten przepis chętnie wypróbuję, bo zawsze można zmienić owoce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak! Ten spód do ciasta będzie świetnie pasował do malin, truskawek, ananasa, porzeczek czy jeżyn.
      Zachęcam! :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Właśnie ma cała skrzynkę śliwek :)

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram