Krem ze szpinaku

Szpinak powinien zajmować dzisiaj jedno z głównych miejsc na obiadowym stole. Jego właściwości zdrowotne były już znane w starożytnej Persji. Został nazwany 'perskim zielem' gdy Nepal podarował szpinak w prezencie dla Chin. 
Szpinak jest wręcz bombą witaminową, zawiera między innymi witaminy K, C, kwas foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, a także minerały takie jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, potas, jod, cynk i mangan. Szpinak był rekomendowany dla osób z anemią, z powodu sporej zawartości żelaza. I tutaj pojawia się wielkie ALE! Przyswajalność żelaza to tylko 1%. 
Dodatkowo szpinak jest warzywem niskokalorycznym (100g/23 kcal), zatem wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami. Szpinak zawiera tylakoid. Tylakoid jest to związek chemiczny, który jak wynika z pierwszych badań ma właściwości blokujące trawienie tłuszczów oraz redukujące apetyt. Tutaj należy pamiętać, że aby uwolnić tylakoid, należy szpinak zblendować i rozdrobnić. 

Dzisiaj ode mnie propozycja na zupę krem ze szpinaku oraz zielonej soczewicy. U mnie krem podano z grzankami. Zupka nie tylko jest smakowita, ale także zachęca współdomowników swoim pełnym zielonym wyglądem. 


Składniki
na 4 porcje

ok. 400g świeżego szpinaku
200 g soczewicy zielonej (suchej)
3 łyżki trawy cytrynowej 
sok z połowy cytryny
marchewka
pietruszka
por
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 
zielona cebulka
łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie

1.Por sparzyć przegotowaną wodą. Rozgrzać patelnie z łyżką oleju, dodać por i podsmażyć. 
2.Zrobić bulion: marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić, dodać podsmażony por oraz przyprawy i trawę cytrynową. Gotować przez ok. godzinę.
3.Do gotowego bulionu dodać szpinak oraz zieloną soczewicę. 
4.Gdy soczewica będzie prawie gotowa dodać sok z cytryny, zieloną cebulkę oraz doprawić do smaku. 
5.Ugotowaną zupę odłożyć do wystygnięcia. Ważne, aby przed zblendowaniem wyciągnąć liście laurowe, ziele angielskie i trawę cytrynową. 
6.Zblendować. 

Można podawać ze świeżą zieleniną: pietruszką, szczypiorkiem, koperkiem albo grzankami z piekarnika. 


Sycący krem ze szpinaku podany z pełnoziarnistymi grzankami.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Lubię bardzo szpinak więc może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie, a sam przepis wydaje się łatwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, wegańska kuchnia nie musi być skomplikowana! :)

      Usuń
  3. Hm pysznie wygląda, ciekawe zawsze przepisy dodajesz. Muszę z dziewczyną kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Zachęcam dy wypróbowania i opinii :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Lubię szpinak, zupka wygląda apetycznie! Wypróbuję kiedyś Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię szpinak, więc koniecznie muszę wypróbować. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekstra! Zapraszam do siebie https://widurkowamama.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bomba! Nawet nie wiedziałam, że szpinak ma aż tyle witamin i właściwości odżywczych. Super przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie zupki - kremy, więc na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram