Krem pieczarkowy

Uwielbiam zupy a przede wszystkim zupy krem! Zawsze wszystkie i ze wszystkiego. Zupa to stały element obiadu. Część osób uważa to za obowiązek, inni za nimi nie przepadają. Ważne, aby zupa nie  zawierała tylko zbędnych kalorii, ale niosła potrzebne wartości odżywcze oraz pożywność. Aby wydobyć wyrazisty smak warzyw i grzybów warto na początku poddusić je na oliwie. Do gotowania wystarczy minimalna ilość wody (tak na przykrycie warzyw). Ponadto nie ma potrzeby rozgotowywania warzyw. I tak wszystko później będzie blendowane, więc po co pozbywać się wartości odżywczych. Przy podaniu warto czymś ją posypać po górze: siemię lniane, nasiona czy natka pietruszki. To na pewno doda uroku naszemu daniu a dodatkowo dostarczy wartości odżywczych.

Dlatego ode mnie dzisiaj propozycja na krem pieczarkowy, który zawiera także ziemniaki (nie boimy się ziemniaków) oraz bukiet warzyw. Warto dodać także suszone grzyby. Nadają one niesamowitego aromatu daniom. Po takiej zupie na pewno nie będziecie głodni. 

Składniki
5 porcji

0,5kg pieczarek
4 średniej wielkości młode ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera
garść suszonych grzybów
suszony lubczyk, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
sok z cytryny
szczypiorek
ew. kostka rosołowa


Przygotowanie

1.Pieczarki umyć, pokroić w kostkę (2-3 pieczarki można zostawić do ozdoby).
2.Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, pokroić i dodać do garnka, dołożyć lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy i ew. kostkę rosołową. Gotować wywar. Im dłużej będzie gotowany wywar, tym intensywniejszy będzie smak. Kilka ziarenek ziela angielskiego rozgniatam też w moździerzu.
3.Gdy wywar będzie gotowy, dodać pieczarki.
4.Suszone grzyby najpierw najlepiej przepłukać. Dodać je do wywaru.
5.Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do zupy, gdy pieczarki będą już w połowie gotowe (w przypadku ziemniaków młodych).
6.Gdy wszystko będzie ugotowane, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
7.Przed blendowaniem odłożyć zupę do wystudzenia, wyjąć całe ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe.
8.Do blendowanego kremu dodać szczypiorek.

Krem podałam ze smażonymi pieczarkami. 
Pokrojone na cienkie plasterki pieczarki ułożyć na rozgrzaną patelnie z minimalną ilością oleju z oliwek. Obsmażyć z dwóch stron. 



Wegańki krem pieczarkowy.

Smacznego!

1 komentarz:

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram