Jabłka zapiekane z kruszonką

Sezon owocowy trwa w najlepsze. Jeżeli szukacie pomysłu na szybkie ciasto, to dobrze trafiliście. Przepis jest ekstremalnie prosty i szybki w przygotowaniu. 
Połączenie jabłek z cynamonem to smak dzieciństwa. Uwielbiam do tego wracać. Jabłecznik, ciasto drożdżowe z jabłkami i inne ciasta zawierające jabłka to jedno z najpyszniejszych wspomnień. W przypadku wegan została zmieniona kruszonka. Nie będzie to tradycyjna opierająca się na margarynie, jajkach i mące. Tutaj wykorzystałam uwielbiane płatki owsiane oraz miód z mniszka.
Otrzymujemy ekspresowy przepis na jabłka zapiekane z piekarnika. Szybki, niskokaloryczny i pyszny pomysł na deser. 


Składniki

0,5kg jabłek
paczka cynamonu
1,5 szklanki płatków owsianych
5 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki otrębów żytnich
3 łyżki miodu z mniszka
łyżka oleju kokosowego


Przygotowanie

1.Jabłka obrać ze skórki, pokroić na małe fragmenty.
2.Na patelnie dać pokrojone jabłka oraz cynamon. Dusić pod przykryciem z mała ilością wody ok. 15 minut.
3.Płatki owsiane zblendować na mniejsze fragmenty (nie ma mąkę!). Następnie dodać do nich siemię lniane, otręby żytnie, miód oraz łyżkę oleju kokosowego. Wymieszać.
4.Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
5.Gotowe jabłka przełożyć na blaszkę. Pokryć je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych.
6.Piec w 200 stopniach przez 10 - 15 minut. Później mniejszych temperaturę na 170-180 stopni C i piec jeszcze przez 15 - 20 minut.

Jabłka zapiekane w piekarniku z kruszonką z płatków owsianych.

Smacznego!

1 komentarz:

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram