Cukinia faszerowana kaszą gryczaną

Cukinia ze względu na swoje walory smakowe i wartości odżywcze znajduje się w Polsce na liście 20 najczęściej uprawianych warzyw. W naszym kraju można dostać w sklepie już młodą cukinię, która jest najsmaczniejsza. Jest lekkostrawnym, dietetycznym warzywem, zawiera między innymi żelazo, potas, a także witaminę C, K, PP, B1 i beta karoten. Zawiera także spore zapasy błonnika, co pozytywnie wpływa na naszą perystaltykę jelit. W 100 g świeżej cukinii znajduje się tylko 21 kcal. Co ciekawe cukinia jest jednym z pierwszych warzyw zalecanych przez dietetyków do podania małym dzieciom, bo już około półrocznemu maluchowi.  

Cukinie można wykorzystać w kuchni na wiele, wiele sposobów. Możemy ją dusić, smażyć, grillować, a nawet wykorzystywać do słodkich wypieków. Nie dawno zaczął cieszyć się popularnością "makaron" z cukinii. To świetnie rozwiązanie dla osób na przykład będących na diecie. Natomiast dzisiaj ode mnie propozycja na faszerowaną cukinie z pyszną i zdrową prażoną kaszą gryczaną. Uwielbiam kaszę gryczaną prażoną. Posiada bardzo charakterystyczny, aromatyczny smak. Kasza ta jest dobrym źródłem Mg, który jest odporny na działanie wysokich temperatur podczas prażenia. Co ważne dla osób nietolerujących glutenu, kasza gryczana jest produktem bezglutenowym.


Składniki
4 porcje

2 małe cukinie
200g kaszy gryczanej (suchej)
puszka pomidorów
2 cebule
marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
przyprawy: sól, pieprz, papryka chili
zioła: oregano, bazylia, kolendra, tymianek
oliwki
oliwa z oliwek

Przygotowanie

1.Cukinia wydrążyć (np. łyżką) i troszkę posolić. Wydrążenie z cukinii zostawić.
2.Kaszę gryczaną ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
3.Patelnie rozgrzać z łyżką oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Cebulę zeszklić.
4.Do cebuli dodać rozgnieciony czosnek.
5.Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach, pieczarki umyć i okroić. Dodać na patelnie, dołożyć także zioła.
6.Wydrążenie z cukinii pokroić. Dorzucić do warzyw na patelni.
7.Gdy warzywa będą gotowe, dodać pokrojone pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem. 8.Przyprawić.
9.Do gotowego farszu dodać kaszę gryczaną.
10.Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
11.Wydrążone cukinie faszerować warzywami z kaszą.
12.Na górę ułożyć pokrojone oliwki.
13.Piec w piekarniku 15 - 20 minut.

Podałam ze świeżą bazylią.


Wegański obiad - cukinia faszerowana kaszą gryczaną.

Wegański obiad - cukinia faszerowana kaszą gryczaną z piekarnika.

Wegański obiad - cukinia faszerowana kaszą gryczaną - w piekarniku.

wegańskie versus wegetariańskie


A Wy jak godzicie swoje posiłki z mięsożercami? 
Gotujecie całkowicie osobno czy jeden posiłek dzielicie na dwie opcje? 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. To musi być smaczne jedzenie. Muszę wypróbować i dodać do swojego menu obiadowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :)
      Świetny pomysł na obiad, tym bardziej, że w sklepach pojawiają się młode cukinie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ich mag den Blog, können wir kooperationen haben, mehr können Sie Hierklicken.

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram