Curry na mleku kokosowym

Kto z Was lubi kuchnie Dalekiego Wschodu? Ja uwielbiam. Dania są proste, szybkie i bardzo rozgrzewające. Obowiązkową pozycje zajmują przyprawy, duża ilość perfumowanych przypraw. Następnie warzywa i tutaj wszystko już zależy od naszej inwencji twórczej. Na liście obowiązkowo muszą znaleźć się przyprawy takie jak curry, kurkuma i kolendra. Tradycyjnie takie dania zaczyna się zawsze tak samo: zeszklenia cebuli razem z przyprawami. Kolendrę hoduję na balkonie i przy samym jej dotknięciu zapach od razu dostaje się do domu. I to jest to, co charakteryzuje tę kuchnię, jest mocno "perfumowana" przyprawami. I to właśnie za to ją uwielbiamy!


Składniki
na 2 porcję

100 g suchego brązowego ryżu
100 g bobu (u mnie mrożony)
garść grzybów suszonych
4 suszone pomidory
1/2 cebuli
200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
łyżka oliwy
przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka, liście kaffiru, tymianek, sól, pieprz i kolendra (świeża)

Przygotowanie

1.Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
2.Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy dodać pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić.
3.Do cebuli dodać przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka.
4.Do gotowej cebuli dodać bób i grzyby (ja dałam prosto z zamrażarki). Można dodać troszkę wody, żeby się nie przypaliło.
5.Gdy bób będzie miękki dodać suszone pomidory, chwilkę poddusić i na następnie dodać mleczko kokosowe.
6.Dodać resztę przypraw: liście kaffiru, sól, pieprz i świeżą kolendrę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem.
7.Do gotowego sosu dodać ugotowany ryż. Wymieszać.

Dodatkowo do smaku, ale także i ozdoby dodałam świeżą kolendrę. 

Kuchnia Dalekiego Wschodu - Curry na mleku kokosowym.

Smacznego!

1 komentarz:

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram