Piernik z płatków owsianych

Słowo piernik wywodzi się ze staropolskiego "pierny" co oznacza pieprzny. Kiedyś sformułowania tego używało się do wszystkich obcych produktów. Co się zgadza, ponieważ główne przyprawy używane do piernika to przede wszystkim goździki, kardamon, gałka muszkatołowa czy anyż. Na Stary Kontynent dotarły one wraz z rozwojem handlu z Bliskim Wschodem. Początkowo uważane za rarytas coś, na co mogły sobie pozwolić tylko osoby w wyższej klasy społecznej. Co ciekawe, na początku czasów Nowożytnych pierniki były sprzedawane w aptekach jako lek na różne schorzenia. 

Tradycyjny przepis to mąka pszenna, żytnia, jaja, miód i przyprawy korzenne. Dzisiaj troszkę inaczej, wyrzucamy z przepisu wszystko oprócz przypraw korzennych. Takie "malutkie" zmiany. 

Składniki
mała keksówka

szklanka mleka sojowego
szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki przyprawy korzennej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
opcjonalnie łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

1.Mleko sojowe, olej kokosowy oraz ksylitol podgrzać do momentu rozpuszczenia ksylitolu. Odstawić do wystudzenia. 
2.Płatki owsiane zblendować, dodać mąkę ryżową pełnoziarnistą, przyprawę korzenną, cukier waniliowy i kakao. 
3.Gdy mleko z olejem ostygnie połączyć z częścią suchą. 
4.Nastawić piekarnik na 160℃. Piec ok. 50 minut. 

Na górę przygotowałam polewę z kakao oraz mleka sojowego, dodatkowo posypałam zblendowanymi jagodami goji.


Wegański piernik z płatków owsianych z jagodami goji.


Wegański piernik z płatków owsianych z jagodami goji.


Wiecie, że w Toruniu znajduje się Żywe Muzeum Piernika? Podobno jest to pierwsze tego typu interaktywne muzeum w Europie. Ktoś zwiedzał? Podzielcie się opiniami.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko :), przypomniałaś mi ze muszę kupić ksylitol :). Mój mąż ostatnio marudził że zjadłby ciasto w tym stylu - może go zaskoczę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł :D Zapach świeżo upieczonego piernika pobudza receptory.

      Usuń
  3. Mniam, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę spróbować takiego pierniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejna pyszność ^^ Nie słyszałyśmy o nim, ale z chęcią spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za piernikami, ale ten wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Całe moje serce należy do pierników i z tego powodu gdy tylko znajdę trochę wolnej chwili wypróbuje ten przepis!
    https://mvrysia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram