Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Tradycyjne placki ziemniaczane smażone na patelni albo na blachach. Prosta potrawa, której głównym składnikiem są ziemniaki oraz cebula starte na małych oczkach. Mogą być podawane z sosami abo na słodko z cukrem. W mojej rodzinnej miejscowości roi się od karczm, gdzie podawane są placki w różnorodnymi dodatkami. To danie regionalne na terenach Beskidów. Więc chcąc nie chcąc potrawę tą znam na wylot.

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Większość osób je uwielbia. Więc co zrobić, żeby nie były tłuste i ciężkie? Odpowiedź jest jedna! Piekarnik.

Dzisiaj placki ziemniaczane inaczej bo... ze szpinakiem, prosto z piekarnika. 
Ziemniaki idealnie łączą się smakowo z innymi warzywami. Więc dlaczego nie? Połączenie ze szpinakiem bardzo mi zasmakowało.

Składniki
ok. 8 placuszków

7 średnich ziemniaków
200 g szpinaku (u mnie mrożony)
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 ząbki czosnku
ocet winny
pietruszka, szczypiorek
przyprawy: sól himalajska, pieprz

Przygotowanie

1.Ziemniaki obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach.
2.Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnie ze sprasowanym czosnkiem, po podsmażeniu zalać wodą i dusić. Następnie dodać przyprawy i troszkę octu winnego.
3.Nagrzać piekarnik na 190°C.
4.Starte ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, dodać mąkę i zioła, ewentualnie jeszcze doprawić.
5.Na blaszkę wyłożyć papier pergaminowy, posmarować minimalną ilością oliwy z oliwek. 
6.Uformowane placuszki piec przez ok. 30 minut. 



Wegańskie placki ziemniaczane ze szpinakiem z piekarnika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram