Bezglutenowe naleśniki z truskawkami

Mąka kukurydziana to moje odkrycie! Kupiłam ją kiedyś z ciekawości i za bardzo nie wiedziałam, do czego się nadaje, z racji tego zaczęłam eksperymentować. Okazało się, że świetnie sprawdza się do naleśników. W związku z tym, że coraz więcej osób cierpi na nadwrażliwość na gluten (celiakię) albo inne choroby przewodu pokarmowego (np. IBS), w których powinno się ograniczyć jego spożycie, jest coraz większe zapotrzebowanie na takie produkty. 

Niestety sezon na truskawki powoli się kończy, więc staram się je spożywać, dopóki są świeże i dostępne na sklepowych półkach. Z racji tego dzisiaj ode mnie propozycja na bezglutenowe, wegańskie naleśniki z truskawkami i serkiem (w zależności od waszych upodobań: twarożek albo serek wegański, np. sojowy). 


Składniki
na 4 naleśniki


szklanka mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mleka roślinnego (sojowe, kokosowe lub migdałowe)
łyżeczka oleju + łyżka oleju do smażenia
szczypta soli himalajskiej
cukier waniliowy

Przygotowanie

1.Mąkę kukurydzianą połączyć z mlekiem roślinnym (najlepiej użyć miksera albo blendera).
2.Dodać olej, sól i cukier waniliowy. 
3.Rozgrzać patelnie z minimalną ilością oleju. 
4.Naleśniki piec z dwóch stron. 

Przygotowane ciasto najlepiej odłożyć na kilka minut. Ono troszkę gęstnieje w zależności od mąki kukurydzianej. Później może być potrzeba, aby troszkę dołożyć mąki albo mleka. 
Jeżeli ktoś ma bardzo dobrą patelnię, wtedy nie trzeba używać dodatkowo oleju do smażenia. 

U mnie naleśniki zostały podane z serkiem oraz polane musem truskawkowym. 

Bezglutenowe, wegańskie naleśniki z mąki kukurydzianej z truskawkami.

Kocham truskawki!
A jakie są Wasze ulubione owoce? 

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Hmm... bardzo ciekawy przepis :) Lubimy naleśnik, więc na pewno skorzystamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, fajnie że rozpisałaś kaloryczność posiłku. To na pewno plus :) lubię naleśniki, sama trenuję. Nie jem do końca bezglutenowo, ale słyszę ze jest to ogółem dobre :) ciekawi mnie jak zrobiłaś mus truskawkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus truskawkowy to umyte truskawki wrzucone do blendera bez cukru :D W minucie dostałam pyszny mus, zdrowy mus. Truskawki teraz są już tak słodkie, że nie opłaca się dosładzać

      Usuń
  3. Uwielbiam naleśniki, chyba jak każdy! Przepis świetny, na pewno spróbuje kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham naleśniki! <3
    te wyglądają smakowicie :) mam niestety alergię na gluten i myślę że takie naleśniki byłyby dla mnie jak najbardziej wskazane :) muszę wypróbować :)
    pozdrawiam

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Super post! Ja dziś na obiad też naleśniki ale takie z glutenem :)
    Pozdrawiam Eva

    OdpowiedzUsuń
  6. wow prezentują się bardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Za naleśnikami za bardzo nie przepadam :( Wole oglądać takie ładne zdjęcia naleśników niż je zjadać :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają tak apetycznie, że od razu bym jadła. Nie przepadam jednak za naleśnikami ale chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coraz więcej mówi się o kuchni bezglutenowej. Mój mąż kocha naleśniki i na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Na pewno były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis! Uwielbiam naleśniki, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam. Mój mąż robi przepyszne bezglutenowe naleśniki <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować, bo wyglądają mega smacznie!
    Pozdrawiam cieplutko
    My blog - aleksandraeva.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam naleśniki I na 100 wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przydatny przepis, mój chłopczyk nie toleruje glutenu, a naleśniki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Próbowałam już takie zrobić, ale nie wyszły mi takie jak Tobie :(

    OdpowiedzUsuń
  17. U Ciebie jak zwykle prosto, przyjemnie no i pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ładnie wyglądają, lecz się nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj to coś dla mnie ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno pyszne! Uwielbiam naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Naleśniki wyglądają smakowicie. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  22. zarąbisty przepis, ale wiesz co Ci polecam? Zamiast mąki kukrydzianej, która ma wysoki IG i w dodatku jest bardzo wzdymająca, mąkę ryżową. Naleśniki też są bardzo smaczne i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. naleśniki to moje ulubione danie i wspaniale, że istnieją sposoby na przygotowanie ich w razie, gdybym dostała uczulenie na gluten :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Naleśniki uwielbiam, więc na pewno przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram