Zdrowe "niezdrowe" burgery

Z okazji Międzynarodowego Dnia Bez Diety, który przypadał na 6 maja, zdecydowałam się przygotować burgery z ciecierzycy.
Burger jest wegański, natomiast sos musztardowy wegetariański (zrobiony na jogurcie naturalnym).
Informacje na temat ciecierzycy i jej wartości odżywczych możecie znaleźć we wcześniejszym poście pod tytułem "Czym zastąpić mięso?" Link 👉 Czym zastąpić mięso?
Pamiętajcie, ciecierzyca jest skarbnicą białka. Na 100g ugotowanej ciecierzycy przypada go aż 8,86g. Wpływa również pozytywnie na perystaltykę jelit. Zawartość błonnika na 100g to 7,6g a dzienne spożycie go powinno być w granicach 20 - 35g.


Składniki
na 5 burgerów

400g ciecierzycy konserwowej (puszka) albo suchej uprzednio namoczonej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 marchewka
przyprawy: sól, pieprz, zioła (oregano, bazylia)

Przygotowanie

1.Ciecierzyce odsączyć i zblendować. 
2.Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. 
3.Połączyć marchewkę z ciecierzycą, dodać mąkę i przyprawy. 
4.Nastawić piekarnik na 180 stopni. 
5.Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, uformować burgerki i piec ok. 20 minut. 

Propozycja podania.
U mnie do wegetariańskiego hamburgera włożyłam rukole, paprykę, pomidora, ogórka zielonego, kiełki oraz sos musztardowy.

Zdrowy, wegański burger z ciecierzycy z okazji Międzynarodowego Dnia Bez Diety.




Wegański i zdrowy burger z ciecierzycy z okazji Miedzynarodowego Dnia Bez Diety.

Przepis na szybki sos musztardowy (wegetariański)

Składniki

2 łyżki musztardy
łyżka mąki kukurydzianej
jogurt naturalny (sojowy w przypadku vegan)
kostka warzywna
przyprawy: sól, pieprz
     
Przygotowanie

1.Kostkę warzywną rozpuścić w 300ml wody.
2.Gotować ma małym ogniu.
3.Dodać musztardę i gotować na malutkim ogniu mieszając.
4.Do jogurtu dodać mąkę oraz przyprawy - gotować ok. 15-20 minut mieszając.

Co zrobić, aby z jogurtu nie zrobił się serek? Na pewno wiecie, o co chodzi.
Przed wlaniem jogurtu, zdjąć sos z palnika. Dodać kilka łyżek gorącego sosu do jogurtu oraz mąkę i dokładnie wymieszać rogalką. Jogurt powoli wlewać do sosu ciągle mieszając.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ja wolę te niezdrowe, chociaż te też mogłabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają nieźle, chociaż ja hamburgera bez mięsa sobie nie wyobrażam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezmięsnych burgerów to jeszcze nie jadłam, czas spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takich hamburgerow...hmm...z ciecierzycą teznie miałam do czynienia za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł na burgera :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aj a my znów głodne :) Świetny przepis! Musimy sobie gdzieś zapisać

    OdpowiedzUsuń
  7. takie proste przepisy sa najlepsze :) Koniecznie musze je spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądaja bosko, bardzo jestem ciekawa smaku. Musze pokazac mojemu mężowi on kocha burgery w kazdej postaci i lubi eksperymenty w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda ciekawie:) ale mi i tak brakuje mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie wygląda na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają cudownie! Ja raczej nie jadam burgerów, ale na te chętnie bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram