Szarlotka na cieście z kaszy jaglanej

W dzieciństwie weekend kojarzył mi się zawsze ze świeżo upieczonym ciastem z sezonowymi owocami. Szarlotka podawana na ciepło to jedno z nich. 
Nie ma weekendu bez pysznego i zdrowego ciacha.

Jabłka uważane przez niektórych za złoty skarb Polski zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. Dietetycy zalecają spożywanie nawet dwóch jabłek dziennie, wg powiedzenia: rano dla urody a wieczorem dla zdrowia. Jabłka mają spore zapasy błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
Najwięcej wartości odżywczych kumuluje się w skórce, dlatego jedząc jabłka, nie obierajmy ich. Warto zapamiętać, że spora część błonnika oraz prawie połowa witaminy C znajduje się od razu pod skórką. Jabłka mają także właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn poprzez zawartość pektyn.

Dzisiaj przedstawiam Wam wegańską szarlotkę, bez cukru. Przepis jest szybki i bardzo prosty, także z minimalnymi chęciami każdy na pewno sobie poradzi. 


Składniki
tortownica 24 cm

Ciasto

100g suchej kaszy jaglanej
3 łyżki otrębów żytnich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki ksylitolu
Jabłka

6 sporych jabłek
paczka cynamonu
ksylitol (w zależności od jabłek)
Posypka

10 łyżek płatków owsianych
3 łyżki miodu z mniszka

Przygotowanie

1.Kaszę jaglaną ugotowować ze szczyptą soli (wg przepisu podanego na opakowaniu). 
2.Do kaszy dodać otręby i ksylitol. Blendować.
3.Na koniec dodać siemię - wymieszać. Przełożyć na blaszkę.
4.Piekarnik nastawić na 180 stopni. Do nagrzanego włożyć ciasto i piec 20 minut. 
5.Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Dusić na patelni z cynamonem i ew. ksylitolem.
6.Posypka: płatki owsiane wymieszać z miodem. 
7.Na upieczony spód wyłożyć uduszone jabłka i na górę posypkę. Piec w 160 stopniach przez ok. 20 - 30 minut.

Wegańska szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej, z dodatkiej miodu z mniszka.




Nie dosładzając jabłek, na jeden kawałeczek przypada ok. 200 kcal. Jeżeli ktoś chce jeszcze bardziej uszczuplić ciasto, można zrobić go bez spodu. Wtedy na jeden kawałek przypadnie niewiele ponad 100 kcal.
Ciasto jest bardzo sycące.
U mnie miód z mniszka już zrobiony. A u Was? Przepis już niebawem.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda.Nie za bardzo skomplikowane w wykonaniu,nic tylko spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty to masz pomysły, co jeden to smaczniejszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. To bardzo miłe.
      Staramy się :)
      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  4. Ależ intrygująco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mamy szarlotke w domu ale nie taka pyszną😘😘

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować ten przepis uwielbiam szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się pysznie, muszę ogarnąć składniki i chyba skuszę się by zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz o takiej słyszę , wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Też robiłam wczoraj szarlotkę,ale taka "normalną"...:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam szarlotkę! Super, że pojawia się u Ciebie co raz więcej wegańskich przepisów. Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam szarlotki! Kocham jabłka w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta i szarlotkę :) Takiej nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  14. Czytam twojego bloga juz od kilku dnii i co post coś ciekawszego i smaczniejszego.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie. Każdy post jest super dopracowany u ciebie!

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram