Ciasteczka owsiane – bez mąki

O płatkach owsianych rozpisywałam się już w poście “Owsianka, owsianeczka
Rozebraliśmy owsiankę na składniki pierwsze.
W skrócie płatki owsiane są:
-bogate w białko – na 100g przypada 2,4g,
-7% tłuszczów – najwięcej ze wszystkich zbóż (nienasycone, oczywiście),
-skarbnicą witamin B6, B1 i E oraz źródłem magnezu, żelaza, selenu i błonnika,
-produktem bezglutenowym w postaci czystej.
    Ciasteczka w przygotowaniu są wręcz ekspresowe. Można je przechowywać bez obaw przez kilka dni. Idealnie sprawdzą się do niedzielnej kawy, ale także w daleką podróż do pudelka na przekąskę.
    Składniki
    na ok. 20 ciasteczek
    4 banany
    2 szklanki płatków owsianych
    łyżeczka miodu z mniszka
    dodatki (podzieliłam ciasto na dwie części):
      1.jagody goji, nasiona chia,
      2.wiórki kokosowe, siemię lniane, suszone borówki.
        Przygotowanie
        1.Banany zblendować.
        2.Dodać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać.
        3.Wmieszać miód oraz dodatki.
        4.Piekarnik nastawić na 160 stopni.
        5.Ciasteczka wyłożyć na papier pergaminowy (dodatkowo posmarowałam papier minimalną ilością oleju kokosowego). Piec ok. 20 minut.
          Cistaeczka owsiane - idealna przekąska do szkoły, w góy oraz do niedzielnej kawy.
          Warto tutaj zaznaczyć, że pomimo sporej kaloryczności (jedno ciasteczko ok. 60 kcal) ciasteczka są zdrowe, nie znajdziemy w nich mąki, białego cukru oraz tłuszczu. Z powodu obecności bananów, dają dużo energii na cały dzień. Osobiście wybierając się w góry, na długie trasy zawsze mam ze sobą małe pudełeczko.
          Smacznego!

          6 Komentarzy

          Dodaj komentarz