Tofusznik na owsianym spodzie

Ktoś z Was używa agaru? Agar jest świetną substancją żelującą, wykorzystywaną w kuchni  przez wegetarian i wegan. To światełko w tunelu, abyśmy nie rezygnowali z ulubionej galaretki, żelek i innych deserów wymagających zagęszczenia. Jak się go pozyskuje? Z glonów, a dokładniej z krasnorostów. Glony poddaje się długiej i skomplikowanej obróbce, polegającej na suszeniu, oczyszczaniu, wygotowywaniu i wymrażaniu. 

Tofusznik, czyli "sernik" bez sera, przygotowany na cienkim spodzie. To, co jest najlepsze w tofu, to fakt, że w zasadzie jest pozbawiony smaku. Możemy z niego przygotować dania na słodko, słono czy ostro. W przypadku ciasta, samo tofu po zmiksowaniu jest bardzo suche, dlatego należy dodać np. mleczko kokosowe. Dodając olejek waniliowy albo cukier waniliowy (zwróć uwagę w sklepie na nazwę - kupujemy cukier waniliowy, a nie wanilinowy) nadamy tofu słodkawy posmak. Mleczko kokosowe najlepiej trzymać w lodówce przez całą noc. Wtedy tofusznik będzie puszysty i aksamitny. A czym nadać większą słodkość? U mnie króluje ksylitol. 

Składniki
tortownica 24cm

Ciasto


150g płatków owsianych 
1 średni banan
3 łyżki oleju kokosowego 
"Ser"

180g tofu
puszka mleczka kokosowego (400ml)
2 łyżki ksylitolu
olejek waniliowy
2 łyżeczki agaru

Przygotowanie


1.Płatki owsiane zblendować na mniejsze kawałki (nie na mąkę), olej kokosowy rozpuścić, banana zblendować osobno. 
2.Do zblendowanych płatków owsianych dodać papkę z banana oraz olej kokosowy. Ciasto wyrobić. 
3.Piekarnik nastawić na 180°. 
4.Ciasto rozłożyć na blaszkę. Piec ok. 20 minut (sprawdzić najlepiej wykałaczką). Odłożyć do ostudzenia. 
5.Tofu zblendować. Dodać mleko kokosowe (całe), ksylitol i olejek waniliowy. 
6.Masę z tofu przelać do garnka. Dodać agar i doprowadzić do zagotowania. Gotować 2-3 minut. 7.Odstawić najlepiej na kilka minut. 
8.Przełożyć na zimny spód owsiany. Dać do lodówki na ok. 30 minut. 

U mnie tofusznik ozdobiony płynnym kakaem oraz jagodami goji.


Tofusznik wykonany na owsianym spodzie z jagodami goji i kakao.

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Super przepis <3 Zazwyczaj w takich ciastach używam w spodzie daktyli, ale muszę koniecznie spróbować ten z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOOW! <3 Ale on pysznie wygląda. Kochamy Twoje przepisy, bo zawsze czymś zaskakujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim jak agar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ładnie, ale nie wiem czy by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem ciekawa smaku :) nigdy nie jadłam tofu :)

    recenzjebynikaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. O Agarze słyszałam ale nie wiedziałam, że jest produkowany z glonów. Dzięki! :) Zapraszam również do siebie na nowy wpis: Zdrowo i Prawidłowo

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie ciekawa jestem czy tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis. Aż mi ślinka Pociekla. Już wiem co zrobię jutro a deser :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mam ochotę teraz zrobić i od razu napisać jak mi smakuje! :o

    OdpowiedzUsuń
  10. 300 kcal to dla mnie za dużo. Jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczyłam to na taką porcje mniej, więcej jaka jest na zdjęciu. Kawałek jest spory :D

      Usuń
  11. Szczerze mówiąc przeraża mnie tofu, nigdy mnie to nie przekonywało i chyba to się nie zmieni. Co nie zmienia faktu, że wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pysznie, ale tofu, kurczę nie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kosmiczne składniki:D
    U mnie dziś sernik wiedeński;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki są dostępne w hipermarketach i oczywiście sklepach bio :) Ja się uczyłam troszkę jak szukać takich produktów. Dzisiaj w sklepach jest już wszystko i ceny są coraz niższe :D

      Usuń
  14. O jeju, wygląda przepysznie! 😍

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie :) I znów pojawiły się składniki, których nie znam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram