Kotleciki z buraków i białej fasoli

Buraki to moje ulubione warzywko, są pyszne w każdym wydaniu. A co za nimi stoi? Przede wszystkim posiadają  niski indeks glikemiczny (surowe = 30), po ugotowaniu niestety poziom IG wzrasta do 65.  Barwniki w nich zawarte zawierają dużo przeciwutleniaczy, przez co nasze komórki lepiej przyswajają tlen. To skarbnica witamin (A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C) oraz pierwiastków, takich jak żelazo, potas, magnez, wapno i fosfor. 
Zawarte w burakach betacyjany pełnią ważną funkcję w walce z nowotworami. Zdaniem wielu naukowców to właśnie burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z komórkami rakowymi. Pacjenci po chemioterapii często poprawiają swoją morfologię, stosując kurację buraczaną. 
Co ważne dla wegetarian i wegan, z buraków jesteśmy w stanie pozyskać najwięcej żelaza w porównaniu do innych warzyw. 
Dodatkowo przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu, wspomagając prace jelit, wątroby i nerek. Korzeń buraka zawiera spore ilości pektyn, które wspomagają wydalanie metali ciężkich. 
Na koniec informacja dla kobiet w ciąży. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego, który ma kluczowe znaczenie w prawidłowym rozwoju płodu w pierwszym trymestrze. 


Składniki
na 14 kotlecików

4 buraki
puszka białej fasoli
1 cebulka dymka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
zioła: koperek, szczypiorek
sok z cytryny 
Przygotowanie

1.Buraki obrać ze skórki, zawinąć do folii aluminiowej i włożyć do nagrzanego piekarnika (180°) na 15 minut. Ostudzić.
2.Ostudzone buraki zetrzeć na małych oczkach na tarce. 
3.Dodać odcedzoną białą fasolę, pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawy.
4.Na koniec zblendować. 
5.Uformować kotleciki. Piec znowu w 180° ok. 30 minut. 

Czerwone kotleciki z buraków i białej fasoli z sosem pieczarkowym i frytkami.




U mnie kotleciki zostały podane z frytkami z batatów, sosem pieczarkowym oraz pastą z brokułów (przepis na pastę dostępny na stronie 👉👉👉 https://vegetarianchives.blogspot.com/2018/04/pasta-z-brokuow.html). 



Czerwone kotleciki z buraków i bialej fasoli - pieczenie w piekarniku.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Super zastosowanie buraka i białej fasoli, nie znałam takiego wcześniej. Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem, jak smakują takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie buraków i fasoli :) Oba składniki lubię, więc może spróbuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak bomby :D Super na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł i przepis :) szkoda tylko, że tyle buraka

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na obiad. :) Muszę sama kiedyś spróbować zrobić takie kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wyglądają :) Lubię buraki, więc może i te kotleciki bym polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wyglądają, aż jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedzialam ze burak ma tyle właściwości!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiedzialam ze burak ma tyle właściwości!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam potrawy z buraczkami. Przepis jest bardzo fajny;)

    OdpowiedzUsuń
  12. To nie dla mnie. Nie lubię buraków, jednak z niecierpliwością czekam na coś słodkiego u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oryginalne zestawienie. Pieczony burak pycha,ciekawe jak z fasolą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super! Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram