Ciasto dyniowe z migdałami

Dynia to must have podczas jesiennej szarugi. Co roku o tej porze roku jada się jej spore ilości w moim domu. Przepisów na dania wytrawne z nią w roli głównej pojawiło się już sporo na mojej stronie, dlatego czas na ciasto! 

To ciasto dyniowe jest jednym z najprostszych ciast w przygotowaniu. Tutaj nie musicie kombinować, szukać i przeliczać zamienników wegańskich. Ciasta na bazie warzywnych lub owocowych puree bardzo ładnie wyrastają i trudno jest otrzymać zakalca. Ja dorzuciłam do niego migdały, jednak równie dobrze możecie je zastąpić innymi bakaliami: rodzynkami, żurawiną, orzechami albo kakaem. Zastosowane przyprawy rozgrzewające idealnie łączą się ze smakiem dyni tylko go pogłębiając. Na temat wartości odżywczych dyni rozpisywałam się już w wielu poprzednich przepisach, więc bez sensu jest powtarzać to w kółko. Dynia jest zdrowa i powinniśmy w sezonie po nią sięgać. Dynia nie tylko na ostro, ale także na słodko! 

Wegańskie Ciasto dyniowe  z migdałami

Składniki:

1 szklanka puree z dyni piżmowej*,
2 szklanki mąki orkiszowej razowej,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1/3 szklanki mleka sojowego,
5 łyżek ksylitolu,
sok z połowy pomarańczy,
garść migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżeczka zmielonego imbiru,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej. 

Przygotowanie:

1. Wszystkie mokre składniki (puree z dyni, olej, mleko, sok z pomarańczy) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Natomiast w drugim naczyniu wymieszać suche składniki (mąka, ksylitol, proszek do pieczenia, soda, przyprawy).
2. Następnie połączyć ze sobą mokre i suche składniki. Mieszać dużą łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodać migdały i delikatnie wymieszać.
3. Gotową masę przelać do tortownicy uprzednio posmarowanej minimalną ilością oleju.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Po włożeniu ciasta obniżyć do temperatury 180 stopni i piec przez około 60 minut.

* Dynię wydrążyć i obrać. Następnie pokroić w większą kostkę i rozłożyć na blachę. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni C. Mniej więcej na jedną szklankę puree zużyłam mniejszą połowę średniej wielkości dyni piżmowej.

Wegańskie Ciasto dyniowe  z migdałami
Wegańskie Ciasto dyniowe  z migdałami

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram