Zupa krem z pieczonym kalafiorem

Jesień to czas, kiedy zaczynamy jeść coraz więcej dań na ciepło, dań rozgrzewających oraz bardziej sycących. Soczewica podczas jesieni i zimy wraca do łask! I bardzo dobrze. Strąki to nieodłączny element odpowiednio zbilasowanej diety roślinnej. Każda osoba będąca na diecie wegańskiej powinna codziennie włączać je do swojej diety. Mówimy tutaj o wszystkich odmianach soczewicy, ciecierzycy, fasolach, grochu i bobie.

Moją dzisiejszą propozycją na zdrowy i pyszny obiad jest zupa krem z pieczonym kalafiorem. Najwięcej czasu zajmuje tutaj przygotowanie bulionu warzywnego. Bulion możecie ugotować sobie wcześniej w większych ilościach i tylko go odgrzać. Możecie także przygotować sobie domowe kostki rosołowe, zamrozić je w pojemniku na kostki lodu i trzymać w zamrażarce. Tym sposobem przygotowanie zup będzie zajmowało dużo mniej czasu.

Uwielbiam kalafior! Niestety sezon na to warzywo trwa średnio tylko trzy miesiące w roku, więc albo musicie się najeść na zapas albo zrobić sobie zapasy w zamrażarce. Jest to świetna opcja, aby cieszyć się jego smakiem przez cały rok.


Składniki:

bulion warzywny:

2,5 litra wody,
2 marchewki,
2 pietruszki,
2 spore białe cebule,
4 ząbki czosnku,
4 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
szczypta soli.

krem:

300 g soczewicy czerwonej,
1 sporej wielkości kalafior,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
pęczek świeżego koperku,
pieprz i sól.

Przygotowanie:

1. Marchewki i pietruszki dokładnie umyć (ja nigdy nie obieram) i pokroić na grube kawałki.
2. Cebule obrać, pokroić w drobną kosteczke i zeszklić na oleju słonecznikowym. Jak cebulką będzie już prawie gotowa, dorzucić pokrojony w plasterki albo sprasowany obrany czosnek i go przyrumienić. Pod koniec posolić.
3. Do większego garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa korzenne, zeszkloną cebulke z czosnkiem oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem przez około godzinę.
4. Kalafior rozdzielić na małe różyczki i umyć. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym albo folią aluminiową, rozłożyć różyczki kalafiora i następnie posmarować je za pomocą pędzelka olejem. Na górę posypać małą ilością soli oraz pieprzem. Pięć w piekarniku przez 20 minut (200 stopni C).
5. Czerwoną soczewicę dokładnie przepłukać i wsypać do przygotowanego bulionu warzywnego. Gotować do miękkości (według informacji podanej na opakowaniu).
6. Do ugotowanej soczewicy dodać upieczonego kalafiora (kilka różeczek możecie zostawić i dodać na górę), wyciągnąć ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe i całość zblendować na gładki krem. 
7. Na koniec dorzucić poszarpany koperek. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

COPYRIGHTS

Wszystkie fotografie i teksty są mojego autorstwa.

Proszę nie kopiuj, ani nie używaj zdjęć i tekstów bez uprzedniego

skontaktowania się ze mną, uzyskania zgody i podania źródła linkującego do mojej

strony.

instagram